Syntolkning: stor grå nyckel, på ett enkelt dukat bord.
Foto: Sofia Imberg Kelhoffer/Lagunda

Lucka 3

I den tredje luckan finns en nyckel. Vems kan den vara?

Har du sett en sådan nyckel? Så stor den är. Den går nog till ett stort gammalt hus. Kanske är det en kyrknyckel? Har du någon gång fått hålla i en sådan nyckel? Den väger mycket kan jag tala om.

När jag ser nyckeln tänker jag på stängda och låsta rum. Rum som vi inte får komma in i. När det närmar sig jul kanske vi stöter på fler stängda eller låsta rum än annars. Hemliga rum, med julklappar och överraskningar.

Men det finns en människa jag särskilt tänker på så här innan jul, en som hade nycklar. Det är den där värdshusvärden, han som hyrde ut rum i Betlehem. Han med nycklar till rum för människor som kom och bad honom om någonstans att bo. När Josef och Maria kom, då hade han inget rum för dem. Vart skulle de ta vägen då? Till slut fick de plats i stallet – och dit behövdes kanske inte ens någon nyckel.

Kalenderkrubba 2020

Årets adventskalender är en lite ovanlig julkrubba som växer fram dag för dag. Krubban finns utanför Kyrkstugan. Välkommen att titta förbi så ofta du vill!Varje dag kommer händer det något nytt i krubban - både på plats utanför Kyrkstugan och här på webben. Alla dagar finns på sidan Kalenderkrubba2020.

Titta gärna på filmen om den första julen också! Den finns här nedanför.