Kyrka på delvis nya sätt

Paus för körsång och gruppträffar till 31 maj. Anpassning av gudstjänster. Möten via nätet. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska spridningen av coronaviruset - för vår egen skull och för andras skull. Här berättar vi hur församlingen gör.

På bara några veckor har mycket i världen vänts upp och ner. Vardagen är förändrad och mycket måste ställas om. Så är det i kyrkan också. Aktiviteter kan inte pågå precis som vanligt, och en del i gudstjänstlivet behöver förändras. Myndigheterna bedömer att kulmen för smitta i landet kommer udner april och det har Lagunda församling utgått från i sin planering:

-          Gudstjänster fortsätter med några anpassningar – se sidan gudstjänster anpassas .

-          Församlingens körer har paus till 31 maj

-          Miniorer, juniorer och barnkör har paus till 31 maj

-          Grupper för vuxna har paus alternativt möts på andra sätt

-          Öppna förskolan Kyrkis har paus tills virus och väder tillåter träffar utomhus

-          Kyrkoråd och andra sammanträden görs om till digitala möten på distans

-          Konfirmandernas två helgträffar med övernattning i april och maj flyttas fram.

Lite mer bakgrund till hur församlingen resonerar

I kyrkan möts människor över generationsgränser. Det är inte så vanligt i dagens samhälle och en fantastisk tillgång men i dessa tider också en utmaning. Inne i Kyrkstugan pågår aktiviteter för alla åldrar hela veckan. Personalen möter alla dessa samt deltagare vid gudstjänst, dop och begravningar och skulle lätt kunna föra vidare smitta. Den risken vill ingen ta.  Det finns också uppdrag som kyrkan alltid måste kunna utföra, oavsett vad som händer. Av dessa skäl togs tidigt beslut om att låta grupper och evenemang ta paus i mars. Nu har pausen förlängts till 31 maj. Beroende på hur läget utvecklas är förhoppningen att vissa grupper som kan träffas utomhus – som Öppen förskola – kan börja med utomhusaktiviteter när virus och väder tillåter det. Från påsk kan det också bli kyrkkaffe utomhus med medhavd kaffekorg och tillräckliga avstånd mellan deltagarna.