Gudstjänster anpassas

Kom bara till kyrkan när du är frisk. Respektera maxantal i kyrkorna. Undvik handhälsning. Nattvarden anpassas. Och tvekar du det minsta - välkommen att delta i gudstjänst via webb.

Maxantal i kyrkor

Efter riskanalys, baserad på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, har församlingen beslutat att max antal i kyrkorna i Lagunda församling i dagsläget är 20 personer. För sammankomster utomhus gäller det generella taket för offentliga sammankomster om 50 personer. Inne i kyrkorna kan dock inte 50 personer vistas på säkra avstånd, och max antal är därför väsentligt lägre, som mest 20 personer. I vissa kyrkorum och/eller situationer kan antalet vara ännu lägre. Tjänstgörande präst avgör hur många som säkert kan vistas i kyrkan vid respektive gudstjänst.

De flesta söndagar firas flera gudstjänster, och förhoppningen är att alla som vill fira gudstjänst ska kunna få plats trots färre platser vid respektive gudstjänst. Vi webbsänder även gudstjänster så att den som inte vill/kan ta sig till kyrkan får vara med i den gudstjänstfirande gemenskapen ändå.

Gudstjänst på webb

Två gudstjänster flyttar till webben:
Gudstjänst inför helgen (som vanligtvis firas på Liljegården) och
Familjegudstjänst (som vanligtvis firas i Kyrkstugans alltför små lokaler)

Här hittar du församlingens gudstjänster på webben.

På webben kommer vi så småningom också att hitta andakter. Det är konfirmandarbetslaget som gör dessa eftersom konfirmanderna inte kommer att kunna träffas för läger med övernattning så som planerat i april och maj.

Meditation för fler via webb

Meditationerna har också flyttat till webben, och öppnas därmed för fler. Alla som vill kan delta hemifrån! Varje dag publiceras en ny meditation på hemsidan, och alla som vill kan vara med och be och meditera via nätet.

För dig som deltar i gudstjänst

Övriga gudstjänster fortsätter så länge läget inte förvärras.
Vi ber att du respekterar några riktlinjer:
- om du inte känner dig helt frisk stannar du förstås hemma.

- tänk på handhygien. Handsprit finns i de kyrkor som saknar rinnande vatten.

- undvik att ta i hand eller kramas.

- sitt med avstånd till varandra i kyrkan, minst 1,5 meter (Folkhälsomyndighetens rekommendation)

- kyrkkaffen tar paus tills de kan flytta utomhus, och då tar vi med egen kaffekorg

- vid nattvard tvättar prästen sina händer direkt innan hen rör nattvardsgåvorna.
Nattvardens gåvor delas ut som vanligt men vill du ta emot under endast en gestalt, dvs endast brödet, är det att föredra. Den som vill ta emot både bröd och vin kommunicerar i slutet av nattvardsutdelandet. Det går givetvis också bra att delta i gemenskapen genom att ta emot en välsignelse.