Foto: Lagunda församling

Besök från Wales 2019

I september 2019 kom en ny grupp från Wales på besök. Deltagarna fick möta olika sidor av Lagunda församling, historia, kultur, kyrkor, gudstjänstliv och framför allt människor.

Deltagare

Gäster från Wales var prästerna Martyn Davies och Angela Cooper samt tre av församlingens månha frivilliga: Sian Evans, Paul Fisher och Delyth Hurley. I Wales har kyrkvärdarna större ansvar än här; dels kan de ofta ha ansvar för kyrkornas skötsel och dels har de rösträtt i vissa ärenden på stiftsnivå. Sian och Paul är utsedda kyrkvärdar i den nybildade East Vale församling och Delyth är en av samordnare för gudstjästvärdar vid en av de sex kyrkorna.

Många i Lagunda medverkade på olika sätt i programmet eller som värdar.

Gästerna anlände på kvällen fredag 20 september.

lördag

Start i Nysätra för en timmes skön vandring på Nysätra kyrkstig. Därefter blev det kaffe och visning av Nysätra skolmuséum innan Hillevi ledde lunchbön i Nysätra kyrka. Därefter god lunch som Nysätra syförening hade förberett: sluring och upplandskubb. Mycket uppskattat!

Giresta musikstiftelse firar 30 år och har under hösten ett program med flera jubileumskonserter. Den första av dessa ägde rum just denna lördag och det var mycket roligt att gruppen från Wales kunde få vara med om den. På kvällen var det middag för gäster och värdfamiljer.

söndag

Dagen inleddes med morgonbön i Biskopskulla kyrka. Därefter kaffe i Bagarstugan och visning av Bishop Hill-muséet. Gruppen fortsatte sedan med lokalhistoria och åkte till Kvekgården där hembygdsföreningen gjorde en trevlig visning. Lunch i Kyrkstugan  - skulle ha varit picknick men vädret tillät inte riktigt det - och därefter intressant föredrag och andakt i Fröslunda kyrka.

I Gryta kyrka bjöd syföreningen på kaffe medan gästerna fick visning av kyrkan. Tillsammans firade vi kvällsmässa där Lagunda kyrkokör medverkade innan kvällen avslutades med gott knytkalas i Kyrkstugan.

måndag

På måndagen var kyrkoherde Martyn i Uppsala för möten med Uppsala stift, medan övriga fick tillfälle att fördjupa sig i olika verksamheter. De deltog i Öppna förskolan med bland annat sångstund, och därefter delade deltagarna upp sig. På Kyrkstugan fanns tillfälle att dela erfarenheter av kommunikation och fastighetsförvaltning, och på Liljegården blev det ett fint samtal om bland annat demensvård.Efter avslutande gemensam lunch åkte gästerna vidare mot Stockholm.

Några bilder från besöket