9 dec - Annadagen

Idag har Anna namnsdag. Den heliga Anna är mor till Maria, mormor till Jesus. Ofta avbildas hon tillsammans med Maria och Jesus och motivet kallas Anna själv tredje.

"Anna själv tredje". Bild av heliga Anna med Maria och Jesus. Foto: SIK/Lagunda

Anna har namnsdag den 9 december. I dagens lucka finns skulpturen Anna själv tredje.

Den heliga Anna är Jungfru Marias mor, Jesu mormor. Anna firas runt om i världen på olika datum. I Sverige började man fira Anna under medeltiden. Anna avbildas ofta tillsammans med Maria och Jesus i en gemensam bild. Denna typ av bild kallas Anna själv tredje där begreppet ”själv tredje” kommer från tyska selbdritt och betyder att huvudpersonen ingår i en grupp av tre personer. Anna själv tredje som målat motiv finns hos konstnärer som Da Vinci och Dürer, och som skulptur i kyrkor förekommer det särskilt under medeltiden.

Den skulptur vi ser här är från mitten av 1400-talet, och håller god konstnärlig kvalitet. Tyvärr har den dock med åren blivit skadad och Jesusbarnet saknas nästan helt. Skulpturens skönhet och resning har dock inte gått förlorad.

Kalender i advent- och jultid

Öppna luckor och upptäck kulturarvet i Lagundas kyrkor.

Jag vill öppna luckor!