8 dec - den omvälvande orgeln

Idag lever vi så omgivna av musik, förstärkt på olika sätt. Vi har därför svårt att föreställa oss hur omvälvande det var när orgeln kom in i kyrkan. Stark, mäktig, med klang av många instrument samtidigt.

Änglar i Giresta kyrka. Målning av Olle Hjortzberg. Foto: SIK/Lagunda

Instrumentet som spred himmelsk klang och en aning om änglarnas sång - orgeln.

En vecka in i december hör vi advents- och julmusik vart vi än går. Vi är alla tider av året vana vid att vara omgivna av musik. Kanske vi går på konserter där hela symfoniorkestrar, stora band eller stora körer sjunger. Eller så lyssnar vi på musik i fantastiska ljudsystem hemma på hög volym. Det är då svårt att föreställa sig hur människorna i tidigare århundraden upplevde orgelmusiken. De sjöng kanske hemmavid och möjligen i skolan den korta tid de fick gå där. Till fester kom några spelmän. Långt ifrån dagens ljudbild.

Så plötsligt byggdes en orgel i kyrkan. En orgel som kunde låta som flera instrument samtidigt, och som lät mer än man någonsin hört. Några skildringar av när kyrkorglar byggdes berättar om människor som blev rädda medan det för andra blev en uppenbarelse och en glimt av den stora himmelska hären som prisade Gud i julevangeliet.

Oavsett vilket så förändrade orgeln musiken i kyrkan och i samhället för alltid.

Kalender i advent- och jultid

Öppna luckor och upptäck kulturarvet i Lagundas kyrkor.

Jag vill öppna luckor!