6 dec - Sankt Nikolaus med röda kläder

Idag firas Sankt Nikolaus på många håll i världen. Han var en givmild biskop i den tidiga kyrkan, särskilt vänlig mot barn. På helgonbilderna är han ofta klädd i rött och ur berättelserna om honom har dagens jultomte uppkommit.

Röd mässhake från 1754. Bild: Lagunda församling

Den röda färgen symboliserar inte jul i kyrkan utan martyrskap - att vara redo att dö för sin tro. Helgon kan ofta avbildas med röda kläder. En av dem som ofta har röda kläder är biskopen Sankt Nikolaus. Han levde i Myra i nuvarande Turkiet. Nikolaus var känd för sin givmildhet, och för att inte framhålla att han själv var givaren. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga, och han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att tre nätter i rad skänka dem guld i hemlighet. Denna berättelse gav upphov till traditionen att Sankt Nikolaus kommer med gåvor till barn.

I flera länder firas han den 5 eller 6 december. Någon vuxen klär ut sig till Sankt Nikolaus och ger med presenter till barnen. På holländska heter han Sinterklaas, och på engelska har det blivit Santa Claus. Dagens jultomte, alltså.