5 dec - kraften i en syförening

Den 5 dec är Internationella dagen för volontärarbete. Dagens lucka innehåller exempel på volontärskap som gör skillnad - en syförening.

Förlaga till kormatta och bild på damer som knutit den. Bild: SIK/Lagunda

Den 5 december varje år uppmärksammas Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling, även känd som Internationella dagen för volontärarbete. Dagen är en av FNs internationella temadagar och är instiftad för att uppmärksamma omvärlden på hur viktiga volontärer är för personer i utsatta situationer.

Genom de kyrkliga syföreningarna har utsatta människor fått hjälp, miljoner har samlats in till välgörande ändamål, och kyrkorna har fått ovärderliga prydnader. Det gäller för syföreningarna här i Lagunda också. I kyrkorna finns textilier, mattor, brudkronor, nattvardssilver och mycket mer som är skänkt och/eller tillverkat av syföreningarnas medlemmar. Här ser vi förlaga till en kormatta och de damer som varit med och knutit den.