Foto: Sofia Imberg Kelhoffer/Lagunda

Lucka 2

I den andra luckan finns en julkrubba. Men vem kom på julkrubban egentligen?

Ser du den lilla julkrubban här intill? Har du själv en julkrubba hemma?
Jag vet att det är det många som har, med alla spännande figurer som kan
dyka upp där och på olika sätt berätta om julen och varför vi firar den.

Vet du när den första julkrubban med figurer gjordes? Det var många, många år sedan nu, på 1300-talet. Då levde en man som hette Franciskus. Han hade ett spännande liv och så småningom blev han munk. Franciskus mötte många människor som inte kunde varken läsa eller skriva, och därför inte visste
så mycket om julberättelsen.

Då kom han på att bygga en krubba för att visa och berätta. De som levde då se berättelsen och bli glada över den. Idag hoppas jag att många, många fler bland oss känner till vad julen handlar om än vad de gjorde på Franciskus tid. Men vi behöver fortfarande krubban som glädjekälla.

Kalenderkrubba 2020

Årets adventskalender är en lite ovanlig julkrubba som växer fram dag för dag. Krubban finns utanför Kyrkstugan. Välkommen att titta förbi så ofta du vill!Varje dag kommer händer det något nytt i krubban - både på plats utanför Kyrkstugan och här på webben. Alla dagar finns på sidan Kalenderkrubba2020.

Titta gärna på filmen om den första julen också! Den finns här nedanför.