Syntolkning: liten kyrkklocka på träställning.
Foto: Sofia Imberg Kelhoffer/Lagunda

Lucka 1

I den första luckan finns en kyrkklocka. Vad har den med advent att göra?

Har du hört kyrkklockan ringa? Hörde du den ringa i helgen?
Då ringde den in det nya kyrkoåret. Kyrkklockan har mycket att berätta.

Ibland berättar den om att människor håller på att samlas i kyrkan just nu. Ibland berättar den att något viktigt har hänt. Bröllop har firats, barn som kommit till världen har döpts, någon har dött. Allt detta kan kyrkklockor ringa för att berätta.

Och om du lyssnar riktigt noga när klockorna ringer så kan du höra om det är en eller flera klockor som ringer.

Klockorna vill också berätta om julens budskap ”Ära åt Gud i höjden och fred på jorden”. Det har faktiskt hänt att krigsmakter har smält ner klockorna för att göra vapen. Men när klockorna finns kvar, då är det fred. Så låt de många klockorna ringa fred i världen.

Kalenderkrubba 2020

Årets adventskalender är en lite ovanlig julkrubba som växer fram dag för dag. Krubban finns utanför Kyrkstugan. Välkommen att titta förbi så ofta du vill!Varje dag kommer händer det något nytt i krubban - både på plats utanför Kyrkstugan och här på webben. Alla dagar finns på sidan Kalenderkrubba2020.

Titta gärna på filmen om den första julen också! Den finns här nedanför.