16 dec - Johannes som banar väg

Texterna idag på tredje advent handlar om att bana väg för Herren, och om Johannes Döparen. I dagens lucka hittar vi därför Johannes.

Johannes Döparen.

I kyrkorna handlar texterna på tredje advent om att bana väg för Guds rike. Huvudperson i texterna är Johannes Döparen vars livsuppgift var att bana väg för Jesus. Gamla testamentet innehåller profetior om Johannes Döparen som skulle komma.

Johannes Döparen beskrivs som ett original. Han vistades i öknen, bar kläder av kamelhår och levde på gräshoppor och honung. Han predikade bättringens och omvändelsens budskap. Folk kom ut till honom i öknen och bekände sina synder och döptes av honom i floden Jordan. Också Jesus döptes av sin släkting Johannes. När han steg upp ur vattnet delade sig himlen och Anden kom ner över Jesus i en duvas skepnad. Och från himlen kom en röst: Du är min Son, den utvalde.

Johannes fängslades och avrättades av Herodes. Det skedde på önskan av Salome, dotter till Herodes hustru. Enligt berättelserna ville hon få hans huvud på ett fat. På en del avbildningar håller därför Johannes i ett fat, ibland tomt och ibland med sitt eget huvud på.

Kalender i advent- och jultid

Öppna luckor och upptäck kulturarvet i Lagundas kyrkor.

Jag vill öppna luckor!