13 dec - Lucia och ljus i mörkret

Lucia betyder ”den lysande” eller ”ljusbärerskan”. Visst har vi människor ett behov av ljus som lyser upp i bildligt eller bokstavligt mörker.

Ljusbärarna är uppskattade i kyrkorna runt om i församlingen. Foto: Jens Bergström/Lagunda

Lucia kommer av latinets ”lux”, ljus. Namnet betyder ”den lysande” eller ”ljusbärerskan”. Sankta Lucia är ett helgon i katolska kyrkan. Hon levde i Syracusa på Sicilien och dog martyrdöden den 13 december år 304.

Fram till kalenderreformen 1753 var lucianatten den 13 december årets längsta natt. Denna natt var enligt folktron farlig med övernaturliga makter i rörelser. Att komma med ljus (och kristenhet) i detta mörker hade en särskild betydelse. På 1700-talet började en sed med unga vitklädda lucior som bar på ljus dyka upp i Västsverige. Så småningom spreds traditionen till andra delar av landet. Med tiden kom den att läggas samman med den långt äldre traditionen av stjärngossespel, och numera är stjärngossarna en naturlig del av lucians följe.

Oavsett hur luciatåget ser ut är meningen densamma: mitt i vinterns mörker kommer en ljusbärare. Att tända ljus i kyrkan har blivit ett av de naturligaste sätten att be, uttrycka tro och hopp. Svenska kyrkans första ljusbärare invigdes 1968 och idag är ljusbärare självklara i kyrkorna. Att människor så snabbt tog till sig ljusbärarna kan bero på att de har en sorts luciafunktion året om: mitt i mörkret, bokstavligt eller bildligt, kan vi tända och sprida ljus. Bära ljus till varandra – precis som Lucia.

Kalender i advent- och jultid

Öppna luckor och upptäck kulturarvet i Lagundas kyrkor.

Jag vill öppna luckor!