12 dec - julblomman framför andra

I flera länder är den 12 december sedan 1800-talet julstjärnans dag, eller Poinsetta Day efter Poinsett som fått ge namn åt den. Men det finns en annan julblomma med långt äldre anor: rosen.

Ända sedan 1400-talet har denna rosprydda dörr lett in till sakristian. Foto: SIK/Lagunda

Den 12 december är julstjärnans dag. Dagen har i USA firats sedan mitten av 1800-talet. Där heter blomman Poinsetta efter Joel Poinsett som var USAs ambassadör i Mexiko. Han var även en passionerad botaniker och när han i Mexiko upptäckte julstjärnan (som där kan bli fyra meter hög!) blev han så förtjust att han tog med växten hem. Han dog den 12 december, och denna dag firas Poinsetta Day med att man ger varandra julstjärnor. Seden har spridits också till Europa.

En ännu äldre julblomma är dock rosen. I julpsalmen Det är en ros utsprungen är det Jesus som är rosen, den som växer på Davids rot och stam. Oftast är rosen annars en symbol för Maria – hon är rosornas ros: ren, oskuldsfull och helt utan törnen. Under medeltiden fick många kyrkor ett rosfönster tillägnat Jungfru Maria.

Rosen kan också återfinnas som här på en medeltida dörr. Rosorna på denna bild har ända sedan 1400-talet mött dem som vill gå in i sakristian i en av våra kyrkor.
I sakristian förvarades kyrkans dyrbaraste ägodelar – både med världsliga och andliga mått – och dörren in var och är prydd med renhetens rosor.

Kalender i advent- och jultid

Öppna luckor och upptäck kulturarvet i Lagundas kyrkor.

Jag vill öppna luckor!