Ulricehamns kyrka byggdes till sina äldsta delar troligen redan på 1300-talet. Sedan dess har kyrkan byggts om och byggts till i flera olika omgångar. Den senaste utbyggnaden gjordes 2002.
Invändigt är kyrkan en praktfull uppvisning i träsnideri från barockens tidevarv. Stadens rådman Hans Christoffer Datan, tillika skicklig träsnidare, har utfört den imponerande altaruppsatsen och predikstolen i samma stil. Det gjorde han 1717. Altarmålningarna visar fyra bilder ur påsktiden och berättelsen börjar på Skärtorsdagen med nattvarden längst ner närmast altaret. Där ovanför skildras Korsfästelsen, över den Uppståndelsen och allra överst Kristi Himmelsfärd. På predikstolen syns de fyra evangelisterna med sina attribut.
Lyssna på audioguide om kyrkan
Något äldre är takmålningarna som kyrkomålaren Anders Falck gjorde på 1680-talet, en skildring av Bibelns berättelser som täcker hela brädvalvet.
Kyrkans dopfunt är från 1700-talet. Orgeln är från 1970 men man har behållit orgelfasaden från 1740-talet.
Längst fram åt söder i kyrkan finns Barnkyrkan, barnens eget rum i kyrkan, smyckat med stora oljemålningar av Maria och Jesus och barnen. Konstnären heter Ulla-Britt Cotter.