Södra Vings kyrka byggdes redan på 1130-talet och var likt många andra medeltidskyrkor betydligt mindre från början. Det gotiska koret tillkom på 1200-talet efterriddaren Tune Anunssos direktiv. På 1400-talet kom övriga valv och ytterligare 200 år senare fick kyrkan sin sakristia. Trätornet byggdes på 1700-talet.
Särskilt anmärkningsvärd är den romanska kolonnportalen på kyrkans södra sida, skänkt till kyrkan av biskop Bengt den gode. Motivet visar Jesus med korsstav i ena handen och en bok i den andra och arbetet lär vara utfört av Ottravadsmästaren.
Altaret kläs som brukligt är med textilier vid gudstjänster och högtider men kommer kanske ändå bäst till sin rätt avskalat och i sin rustika enkelhet. Det består av medeltida sandstenskvadrar. Ribbkryssvalvet ger koret sin säregna karaktär.
Predikstolen är i barockstil och smyckad med sex apostlar. Kyrkans dopfunt är från början av 1900-talet, sedan den tidigare 1100-talsdopfunten flyttats till Statens historiska museum i Stockholm.
Ovanlig och extra intressant i kyrkan är den välbevarade herrskapsläktaren. Den sattes upp av lagman Giötenstierna 1748 och har fortfarande kvar familjens släktvapen. Varje öppning i läktaren har ett glasfönster som kan skjutas upp och på så vis ”stänga” läktaren.