Om Kyrkrundan

Bakom Kyrkrundan finns nio pastorat i Sjuhäradsbygden i Västergötland som gemensamt arbetar med sommaröppna kyrkor.

Arbetet finansieras således av dessa tillsammans: Fristads församling, Borås pastorat, Sandhults pastorat, Södra Vings pastorat, Redvägs församling, Ulricehamns pastorat, Herrljunga pastorat, Vårgårda pastorat och Kinds pastorat.

Här på webbplatsen Kyrkrundan.se hittar du all information om kyrkornas sevärdheter och öppettider för sommaren. Du kan ladda ner en pdf med informationen eller hämta häftet på turistbyrån eller i kyrkorna i början av juni.

Varför Sjuhärad?

Sjuhärad var som namnet berättar ursprungligen sju gamla härader - ett geografiskt område som länge fungerat som ett begrepp. Idag används inte längre häradsgränserna som administrativa avgränsningar utan snarare de kommunala indelningarna. Därför "stämmer" inte längre området exakt med det gamla Sjuhärad. I stället är det idag framförallt åtta kommuner som utgör området Sjuhärad - kommuner som arbetar gemensamt i ett kommunalförbund. Dessa åtta kommuner utgör också ett Leader-område - och dessutom arbetar man över dessa kommungränser tillsammans inom olika turistiska områden, som till exempel cykelleder, vandringsleder, shopping, gårdsbutiker, fiske med mera. Det föll sig således naturligt att Sjuhärad blev området även för Kyrkrundan.

Bakgrund

Kyrkrundan började som ett Leader-projekt våren 2012. Då hade en förstudie gjorts, som visat att endast ett 15-tal av Sjuhärads nära 150 kyrkor var öppna sommartid, utöver vid gudstjänster och förrättningar. Samtidigt var flera av församlingarna intresserade av att arbeta med en öppen sommarkyrka - men efterfrågade samtidigt möjligheten att "synas" tillsammans med andra pastorat och jobba mer tillsammans.

När projektet Kyrkan som besöksmål (som var det egentliga projektnamnet som ledde fram till Kyrkrundan) avslutades i december 2014 hade 36 kyrkor hållit öppna under sommaren. Det hade glatt många besökare och dessutom engagerat ett stort antal församlingsbor som alla stolt och med glädje visade sin hembygds kyrka.

Vid projektavslutningen tog pastoraten själva över Kyrkrundan.

Kontakta kyrkrundan

Kyrkrundan