Mjäldrunga kyrka

Mjäldrunga kyrka har kvar mycket av den medeltida känslan vilken förstärks av inventarier som den gamla stendopfunten och en träskulptur av Johannes Döparen.

Mjäldrunga kyrka är troligen byggd omkring år 1200, utifrån dendrokronologiska undersökningar av virket, men kan eventuellt vara ännu äldre. Från samma tid är en järnbeslagen kista av ek som står i koret, liksom fragmentariska väggmålningar. Kyrkan har en trästaty av Johannes Döparen från 1400-talet och även dopfunten är medeltida.

Altaruppsatsen från 1736 har flyttats till en sidovägg i koret för att framhäva det lilla absidfönstret. Även predikstolen och läktaren är 1700-talsinventarier.

Kyrkan fick besök av Carl von Linné 1746 under en genomresa, ett besök som har dokumenterats.

Öppettider och kontakt, Mjäldrunga kyrka

Mjäldrunga är öppen:
1 juni-15 augusti, 9.00-18.00

I närheten:
Vandra på spångad led på Ramlamosse ut till Svartesjö.

Mat & fika:
Kaffestuga Alphems Arboretum, Floby (13 km), Herrljunga golfkrog (13 km).

Information & guidning:
Informationsmaterial finns i kyrkan.

Tillgänglighet:
Begränsad tillgänglighet med rullstol. Större toalett med bred dörr finns.

Kontakt:
Herrljunga pastorat
e-post: herrljunga.pastorat@svenskakyrkan.se

Kör vägen mellan Annelund och Floby/Falköping, följ skyltar till Mjäldrunga.