Kyrkrundan i Sjuhärad

Prata med oss

Kontakt

Kyrkrundan i Sjuhärad

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Medeltidsresan

Det här är en utflykt genom medeltiden! Här får du tillfälle att besöka tre kyrkor, en plats för en medeltida borg och dessutom en av Sveriges bäst bevarade medeltida borgar.

Turen i sin helhet är möjlig 24 juli-6 augusti.

Dannike kyrka

Turen börjar i Dannike, två mil öster om Borås. Mitt i byn ligger kyrkan, som tros vara byggd redan på 1200-talet. En gammal legend i bygden berättar att Dannike var så hårt drabbat av Digerdöden på 1300-talet att hela byn dog ut. Det blev inte en enda överlevande kvar och byn glömdes bort – och växte igen. 200 år senare kom ett par jägare förbi i skogen. Den ena sköt sin pil i något som lät underligt. När han red fram för att undersöka vad det var han hade träffat hittade han kyrkan! Läs mer om Dannike kyrka.

 

Torpa stenhus

Efter besöket i Dannike, fortsätt turen mot Torpa stenhus (skyltar visar vägen). Här hittar du ett välbevarat och fint återställt stenhus vars äldsta delar uppfördes redan på 1470-talet. Huset byggdes ut på 1500-talet och innehåller ett vackert slottskapell i barockstil, en borgstuga, två festsalar (Riddarsalen och Kungssalen), en bostadsvåning så som den kan ha sett ut på 1500-talet och en gästrumsvåning. I källaren finns både fängelsehåla, soldatrum och ”spökrum”. Entréavgiften är 60 kronor för vuxna och 30 kronor för barn. Guidade visningar varje hel timma. Här finns också café och restaurang. Läs mer om Torpa stenhus.

 

Hofsnäs herrgård

Nästa stopp är Hofsnäs, som ligger vackert mellan två sjöar. Fortsätt bara vidare från Torpa, passera naturreservatet på Torpanäset, så kommer du fram till Hofsnäs. Även här fanns på medeltiden en försvarsborg som nu ligger i ruiner. Herrgården uppfördes på 1920-talet efter att den tidigare herrgården hade brunnit ner. Här finns badplats, picknickplatser och inne på herrgården kan du njuta av hembakt fika och vällagad mat. Här finns också hantverksförsäljning. Läs mer om Hofsnäs Herrgård.

 

Månstads kyrka

Kyrkan är byggd på 1400-talet men det ståtliga krucifixet i koret är från den tidigare nerbrunna kyrkan. Till Månstad kommer du genom att fortsätta på vägen från Hofsnäs, hålla vänster och sedan svänga vänster vid T-korsningen. Fortsätt på denna väg tills du kommer till Månstad och ta höger mot Limmared så ligger kyrkan utmed vägen. Precis före kyrkan finns dessutom en fin lekpark med grillstuga. Läs mer om Månstads kyrka.

 

Södra Åsarps kyrka

Redan på 1100-talet byggdes den lilla kyrkan strax norr om Limmared. De unika målningarna gjordes i början av 1400-talet inför ett bröllop men var överkalkade under flera århundraden innan de togs fram igen på 1900-talet. Till Södra Åsarp kommer du genom att följa skyltning mot Limmared. Läs mer om Södra Åsarps kyrka.