Horla kyrka

Den välbevarade romanska lilla kyrkan i Horla har fått behålla flera medeltida detaljer som gör den tämligen unik.

Horla kyrka är en av få kyrkor i trakten som aldrig fått något fönster på nordväggen. Den har dessutom kvar sin romanska triumfbåge som skiljer kor från långhus. I kyrkan finns dessutom - ovanligt nog i vår tid - en läktare på den norra väggen - på medeltiden fick man ta till kreativa grepp för att få plats med så många som möjligt!

Några synliga senare förändringar finns dock på utsidan: vapenhuset från 1700-talet, de stora sydfönstren från 1800-talet och en övergång från spån till tegel på taket.

Kyrkan byggdes under tidig medeltid men bär även fina spår av barock: altaruppsatsen och predikstolens ljudtak gjordes av bildhuggaren Gustav Kihlman från Borås 1715. Senaste renoveringen gjordes 2016 då kyrkan målades in- och utvändigt.

Lyssna på en audioguide om kyrkan

Öppettider och kontakt Horla kyrka

Horla kyrka är öppen 1 juni-31 augusti 8.00-20.00.

Vårgårda pastorat

Till pastoratets hemsida

Från E20 mellan Vårgårda och Alingsås, följ skyltar mot Horla.