Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Kyrkrundan i Sjuhärad

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Historiska Herrljungabygden

På den här resan stiftar vi bekantskap med olika tidsepoker, med medeltida kyrkor och kyrkor som övergavs, med modernare såväl som uråldriga gravplatser.

Denna utflykt är möjlig 12 juni-31 augusti. Tidsåtgång 3-4 timmar.

Ods kyrka

Turen börjar i Ods kyrka, byggd under 1100-talets första hälft. Den medeltida madonnaskulpturen i ek återvände till kyrkan för en tid sedan, efter att ha hamnat på Borås museum 1915. Här finns också Karl XII:s kalk och paten, skänkta till kyrkan av Andreas Rhyzelius som kom från bygden och hade varit kungens fältpräst och hovpredikant. Läs mer om Ods kyrka

Crea Diem Bokcafé

Den som är kaffesugen eller vill äta en lätt lunch gör med fördel ett besök på Crea Diem Bokcafé som ligger nära kyrkan. Här kan man också botanisera i ett stort utbud av vackra och intressanta böcker. (Stängt på måndagar).
Läs mer om Crea Diem.

Norra Säms kyrkoruin

Åk vidare längs 182:an Norra Säms camping. Där ligger nämligen Norra Säms kyrkoruin som ger en bild av en övergiven kyrka. Campingen har café. Här finns också badplats. 

Skogsbo Hällkista

Fortsätt längs samma väg mot Skölvene men vik av till höger där det skyltas mot ”Hällkista”. Där finns Skogsbo Hällkista, en av landets märkligaste. Den är 4000 år gammal. Luckan går att öppna om du vill gå ner och göra ett besök!

Skölvene hembygdsstuga

Åk tillbaka samma väg och fortsätt sedan mot Skölvene. Precis där du kommer ut på Falköpingsvägen Skölvene hembygdsstuga på vänster sida. Det är en gammal ryggåsstuga från 1700-talet. Stugan är inte alltid öppen men det går bra att kika in genom fönstren.

Mjäldrunga kyrka

Fortsätt mot Mjäldrunga och gör som Carl von Linne: besök Mjäldrunga kyrka! Det är dokumenterat att han stannade till där 1746 – men kyrkan är mycket äldre. På 1200-talet byggdes den och här finns en medeltida dopfunt och en Johannesstaty. Läs mer om Mjäldrunga kyrka

Eriksbergs gamla kyrka

Fortsätt mot Eriksberg och besök den gamla kyrkan där. Även detta är en tidigmedeltida kyrka. I koret finns en ”himlatrappa”, en Jakobs stege. Kyrkan har också en barnupptäcktsfärd för den som vill hjälpa Kung Knut att finna den hemliga vägen. Läs mer om Eriksbergs gamla kyrka