Hedareds stavkyrka

Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka finns i Hedared. Stavkyrkor var de första kyrkor som byggdes, när kristendomen kom till Sverige.

Inventarier i kyrkan

Kyrkan är byggd i början av 1500-talet. 1506 utfärdade biskop Vincentius i Skara ett avlatsbrev till alla, som vallfärdade till kyrkan. En kopia av avlatsbrevet finns i kyrkan. Förmodligen har det funnits en stavkyrka tidigare på platsen, eftersom det förutom en byggnadsdel finns många inventarier i kyrkan, som är äldre än den nuvarande kyrkan. Exempel därpå är ett franskt processionskors, en altarduk, ett rökelsekar, en dopfunt och två skulpturer i trä. Den ena är en madonnabild och den andra skulpturen föreställer den helige Franciskus.

Att Hedareds stavkyrka fick stå kvar var tack vare 1800-talets Hedaredsbor. De vägrade nämligen att riva sin kyrka, när den nya kyrkan i Sandhult byggdes.

Hedareds stavkyrka är öppen 17 juni-18 augusti dagligen 11.00-18.00. Helgöppet 1 maj-16 juni samt 24-25 augusti 11.00-18.00. Våffelkafé i församlingshemmet torsdagar 20 juni-15 aug 11.00-18.00.

Sandhult-Bredareds församling
Tfn: 033-22 57 50
(10.00-12.00)

hitta hit

Följ väg 180 mellan Borås och Alingsås. I Hedared står skyltat ”Stavkyrka”.