Håcksviks kyrka

Bredvid Klockaregården, med Sven Erlandssons bonadsmålningar, ligger Håcksviks kyrka, rik på historia.

Håcksviks kyrka är en träkyrka, byggd 1826. Den ersatte en tidigare rödmålad kyrka från medeltiden.

Bland inventarierna märks ett minne från medeltiden, nämligen dopfunten.

Kyrkan har två altartavlor. När den nya kyrkan byggts tyckte man inte att den gamla altartavlan passade, så den stoppades undan till förmån för en altaruppsats i nyklassisk stil som stämmer överens med kyrkans övriga inredning. 1927 plockades emellertid den gamla altaruppsatsen fram igen och har fått sin plats mitt i kyrkan vid den norra väggen. Snideriet är daterat till 1727 men själva ”tavlan” är förmodligen äldre, kanske från 1600-talet.

Den gamla predikstolen passade inte heller in, så en ny sådan beställdes från Johannes Andersson, en av de berömda ”Mjöbäckssnidarna”.

I kyrkan finns också en minnestavla från 100-årsminnet av Uppsala möte som firades 1693. Idag finns bara ett par sådana kvar och en av dem hänger alltså i Håcksvik.

Det kanske mest spännande i kyrkan är möjligen ändå det som hittades under korgolvet 1941. Kyrkan renoverades då och när golvet togs upp fann man kvarlevorna av en ung kvinna, begravd i vackra kläder från 1600-talet. Ingen vet vem hon är, men en sägen berättar att en ung brud på väg till sitt bröllop föll av hästen och bröt nacken. Hon ska sedan ha begravts i sina bröllopskläder.

Håcksviks kyrka är öppen 15 juli – 4 augusti kl 14.00-17.00, med värdar på plats som kan berätta om kyrkan.

Kristina Svensson

Från Svenljunga/Borås: Kör söderut på väg 154, och fortsätt rakt fram mot Mårdaklev/Östra Frölunda (när 154:an svänger mot Falkenberg). Sväng vänster mot Håcksvik och följ sedan skyltar mot Håcksvik. Framme i byn följ skylt in mot kyrkan.

Söderifrån på väg 154: Sväng höger mot Mårdaklev/Östra Frölunda. Sväng vänster mot Håcksvik och följ sedan skyltar mot Håcksvik. Framme i byn följ skylt in mot kyrkan.