Gustav Adolfs kyrka

I centrala Borås, granne med Kulturhuset, ligger Gustav Adolfs kyrka.

Gustav Adolfs kyrka i centrala Borås ritades av arkitekt Carl Bern och invigdes 1906. Kyrkan är byggd i nygotisk stil. Den renoverades och förändrades under åren 1950-52.

Till det som förändrades invändigt hör bland annat kor, läktare och långhus. Tre korfönster togs bort, men två av dessa, föreställande Petrus och Paulus, utgör idag fönster i tvärskeppet.

Petruskapellet tillkom 1981 men gjordes om vid senaste renoveringen 2005-06. Då skapades det nuvarande, vänt mot nordväst och med träsnickerier från F.O. Pettersson i Västra Frölunda och en matta från Kasthall i Kinna. Därifrån kommer också kormattan och den långa gångmattan.

Den stora muralmålningen i koret är gjord av Pär Siegård och Kaj Siesjö. Altaruppsatsen med evangelisternas attribut är ett verk av skulptören Christian Berg. Predikostolen med sina sju bildfält har snidats av Torolf Engström och dopfunten är gjord av Liss Eriksson.

Gustav Adolfs kyrka är öppen måndag-lördag 9.00-16.00, söndag 9.00-13.00.

För bokning av visning, ring 033-17 95 80/20.

Från centrala Borås, följ skyltar mot Kulturhuset. Kyrkan ligger intill detta.