Fölene kyrka

Fölene kyrka, en av traktens många fina medeltida kyrkor, var tidig med förändrande renoveringar. Här har också gamla målningar tagits fram.

Fölene kyrka är en av traktens små medeltida kyrkor. Sitt tresidiga kor, sin västport och kordörr åt söder och de större fönstren fick kyrkan redan på 1600-talet, en förändring som vanligen genomfördes först 100 år senare. Kanske hade Fölene kyrka en särskild ställning, eller en givmild donator?

Kyrkans dopfunt är från medeltiden och dekorerad med flätornamentik.

Predikstolen är från 1600-talet men fick sitt ljudtak på 1700-talet, då även altaruppsatsen kom hit.

Vid en renovering i slutet av 1900-talet upptäcktes 13 lager färg på den norra långhusväggen, av vilka ett par målningar tagits fram och visar på Läcköskolans blomstermålningar från 1600-talet.

Alldeles utanför kyrkporten står två runstenar. Nära kyrkan finns också kyrkstallarna kvar.

Öppettider och kontakt, Fölene kyrka

Fölene kyrka är öppen:
1 juli-31 juli, 11.00-18.00

I närheten:
Nycklabacken (800 meter), Tarsleds kyrkoruin (2 km)

Mat & fika:
Kaffeservering i kyrkan onsdagar 15.00-17.00

Information & guidning:
Informationsmaterial finns i kyrkan.

Tillgänglighet:
Kyrkan är tillgänglig med rullstol. Större toalett med bred dörr finns i kyrkan.

Kontakt:
Herrljunga pastorat
e-post: herrljunga.pastorat@svenskakyrkan.se

Från vägen mellan Herrljunga – Vårgårda, väg 181, följ skylt mot Fölene.