Finnekumla kyrka

Finnekumla kyrka byggdes redan på medeltiden, även om kyrkan sedan dess har byggts om och till.

Sitt nuvarande utseende fick kyrkan på 1800-talet. Då byttes taket ut och det tidigare målade innertaket fick flytta på sig. En del av bräderna användes till nytt golv, men några av dem finns fortfarande kvar i tornet bakom den stora medeltida kyrkklockan!

Inventarier i kyrkan

Dopfunten från slutet av 1100-talet är gjord av Mäster Andreas – det står till och med i runskrift längst ner på funten ”Andreas har gjort mig”.

Bland inventarierna märks också ett penningskrin från 1600-talet, konstruerad med två lås, ett slags tidigt ”kombinationslås” som krävde två kyrkvärdar för att skrinet skulle kunna öppnas. Här finns även en måttlikare från 1700-talet – folk skulle nämligen kunna gå till kyrkan för att kontrollera att de hade rätt mått på sina (och knallarnas!) aln- och fotmått.

Krucifixet på altaret är skänkt av grevinnan Signe Sparre och hon och hennes make Carl Georg Sparres grav finns på kyrkogården, strax öster om kyrkan. I graven vilar också deras dotter, författarinnan Birgit Th. Sparre, som bland annat skrev om ”Gårdarna runt sjön”.

Finnekumla kyrka är öppen 15 juli-4 augusti kl 15.00-19.00. Musikunderhållning tisdagar och torsdagar kl 19.00. Utställning om Birgit Th. Sparre pågår under denna tid.

Ulricehamns pastorat
Tfn 0321-28 300

hitta hit

Från väg 157 mellan Ulricehamn och Gällstad, kör mot Vegby, tag vänster mot Länghem, följ sedan skylt mot Finnekumla.

Från Borås: Kör mot Gällstad, efter Hulu och Fästeredssund, sväng mot Åsundsholm. Fortsätt 2,5 km förbi Åsundsholm. Kyrkan ligger på vänster sida.