Fåglaviks kapell

Det återinvigda Fåglaviks kapell hölls stängt några år innan församlingen bestämde sig för att åter renovera det lilla kapellet. Fåglavik är också platsen där Elisabeth Hesselblad föddes. I december 2015 utfärdade påven ett dekret om hennes helgonförklaring. Kanoniseringen sker i Rom den 5 juni 2016.

1894 byggdes Fåglaviks kapell med medel från arvet efter Fåglaviks glasbruks grundare Anders Magnus Andersson. Det ritades av arkitekt Hjalmar Corneliusson och bruket skänkte kalk, paten och dopfunt.

På 1950-talet överlämnades kapellet till församlingen men var i så dåligt skick att en renovering var nödvändig. I samband med den fick kapellet också altartavlan, utförd av Bengt Hamrén.

Men besökarna minskade i antal och kapellet förföll återigen. 2010 stängdes det men så beslutades att det skulle renoveras på nytt. Det återinvigdes i december 2015.

Utanför kapellet finns en minnessten över Elisabeth Hesselblad som föddes i Fåglavik och helgonförklaras 2016.

Information och Kontakt

Öppet: Ring 0730-319517 i förväg för att besöka kapellet
I närheten: Elisabeth Hesselblads födelsehus.
Pilgrimsled Herrljunga Fåglavik
Mat och fika: I Hudene (7,5 km) och Herrljunga (10 km)
Information och guidning: Informationsmaterial finns i kyrkan

Begränsad tillgänglighet med rullstol. Lösa ramper finns.
Större toalett med bred dörr finns i kapellet.

Från Herrljunga, kör mot Falköping, från väg 181 följ skyltar mot Fåglavik. Kapellet ligger mitt i Fåglavik, följ skylt från genomfartsleden.