Eggvena kyrka

Utanför Herrljunga ligger Eggvena kyrka som tros vara från 1100-talet eller möjligen senast 1200-talets början.

Eggvena kyrka byggdes under tidig medeltid, möjligen redan på 1100-talet. Från den tiden är i alla fall det processionskors i brons som kyrkan har i sin ägo.

På 1700-talet utvidgades kyrkan åt öster och väster. Den gamla klockstapeln ersattes då av det låga trätornet.

1936 sattes den tidigare altartavlan, skuren i trä på 1700-talet, på plats igen efter att ha hittats på kyrkvinden. Samtidigt flyttades 1200-tals-dopfunten fram efter att ha tjänstgjort som fot till predikstolen.

En stor renovering gjordes på 1950-talet och även 2008-2009, då trägolvet togs bort och ersattes med sten från originalgolvet och natursten från Kinnekulle. Kyrkan målades då också om invändigt.

Öppettider och kontakt, Eggvena Kyrka

Eggvena kyrka är öppen
1 juli-14 juli, måndag-fredag 10.00-17.00.

Mat & fika:
Flertal caféer och restauranger i Herrljunga, 9 km.

Information & guidning:
Informationsmaterial finns i kyrkan.

Tillgänglighet:
Kyrkan är tillgänglig med rullstol (grovt grus i gångarna på kyrkogården). Större toalett med bred dörr finns utanför kyrkan.

Kontakt:
Herrljunga pastorat
e-post: herrljunga.pastorat@svenskakyrkan.se

Från väg 181 mellan Herrljunga och Vårgårda, följ skylt mot Eggvena.