Dalums kyrka

Kyrkan i Dalum byggdes sannolikt på 1100-talet. Särskilt unik är korabsiden som är dekorerad på utsidan med rundbågsfris. Kanske inspirerades man av Lunds domkyrka?

Det breda, kraftiga tornet uppfördes på 1500- eller 1600-talet och har möjligen också varit försvarstorn, vilket de små skyttegluggarna kan vittna om. Tidigare fanns ett torn som eldhärjades, enligt traditionen i samband med Slaget vid Åsunden 1520.

Inventarier i kyrkan

Kyrkan har behållit mycket av sin medeltida karaktär till utseendet, men har också intressanta senare inventarier. Värda att nämna är altaruppsatsen och predikstolen från 1600-talet.

Kryssvalvet är målat av den flitige kyrkomålaren Anders Gustaf Ljungström.

Mycket speciell är den sandstensomfattning som dörren till sakristian sitter fast i!

Dalums kyrka är öppen 17 juni-18 augusti måndag-fredag 8.00-15.00, lördag-söndag 10.00-17.00.

Redvägs församling

Från Falköping: Kör väg 46 mot Ulricehamn. I Dalum, följ skyltning mot kyrkan.

Från Ulricehamn: Kör väg 46 mot Falköping. I Dalum, följ skyltning mot kyrkan.