Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkoantikvarisk ersättning

På många orter är kyrkan den äldsta byggnaden, och tillsammans med kyrkogården utgör den en sammanhållande symbol för kontinuiteten i samhället. Det är därför viktigt att dess kulturhistoriska värden bevaras genom vård och underhåll.

Kyrkornas kulturhistoriska värden ska bevaras. Därför ställs höga kvalitetskrav på reparationer, vård, underhåll och förändringar. Den grundläggande principen är att ingrepp ska minimeras och att Svenska kyrkan och kulturmiljövården i dialog ska söka lösningar som balanserar bevarande med förändringsbehov.

Kompensation för vård och underhåll
När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan ska få ersättning för vården av Sveriges största sammanhållna kulturarv. Ersättningen är ett stöd till, och en kompensation för, det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggnader, kyrktomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser.

Varje år lämnar Svenska kyrkan en redovisning till Kulturdepartementet angående de kyrkliga kulturvärdena. Vart femte år, med början 2009, ska kyrkan dessutom ta fram ett underlag för en allsidig belysning av de kyrkoantikvariska frågorna.

Kyrkan är ”helig” för många

Den kyrkoantikvariska ersättningen är mycket betydelsefull för möjligheten att förvalta det kyrkliga kulturarvet. Medlen utgör ungefär en fjärdedel av de totala kostnaderna för underhåll och investeringar. Det statliga stödet räcker inte till för att underhålla kyrkobyggnaderna, utan Svenska kyrkans medlemmar bidrar genom kyrkoavgiften med den största delen.

Kyrkomiljöerna i Sverige är en tillgång inte bara för Svenska kyrkan och hennes medlemmar utan för hela befolkningen. Kyrkorna har en viktig betydelse i dagens mångkulturella samhälle. Både de som i genrationer levt i Sverige, och de som nyligen har blivit svenska medborgare ska ha möjlighet att lära känna Sveriges kyrkor, landets största sammanhållna kulturarv.

Världsunikt kulturarv

Kyrkobyggnaden symboliserar kulturella värden och förknippas med bygdens historia. I ett internationellt perspektiv har Sverige, som få andra länder, ett stort antal välbevarade kyrkor med tillhörande inventarier från en period som omfattar närmare 1 000 år. De 3 400 kyrkobyggnaderna är ett levande arv dit inte bara byggnaden och rummet hör, utan många gånger även en kyrkogård och en omgivande miljö.

Handbok och villkor för kyrkoantikvarisk ersättning

Villkoren för kyrkoantikvarisk ersättning är framtagna av Svenska kyrkan efter samverkan med Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna.

Som stöd i arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning finns handboken där bland annat villkor för kyrkoantikvarisk ersättning kommenteras. Handboken uppdateras regelbundet så att den stämmer med aktuella frågor och praxis när det gäller ersättningens fördelning, användning och redovisning.

Ladda ner villkor för kyrkoantikvarisk ersättning (Pdf)

Ladda ner handboken för arbete med kyrkoantikvarisk ersättning (Pdf, 29 sidor)