Foto: unsplash

Volontärer som gör skillnad

Varje kväll sitter volontärer beredda att lyssna på människor som hör av sig till SOS-telefonen och SOS-brevlådan. Under ett år besvaras runt 20 000 samtal.

”- Du har kommit till Kyrkans SOS. Vad vill du prata om?”

Det är lördag eftermiddag i augusti. Två volontärer har just börjat svara. Den ena har åkt in från helgen i sommarstugan. Hon är pensionerad lärare och har suttit i jouren ett par gånger i månaden under snart fyra år.  Den andre är ny för året, han kör buss i vanliga fall.

 16.00 öppnar telefonlinjen och i samma stund inkommer fyra samtal. Efter ytterligare 10 sekunder har det kommit två till. På distans hälsar jourledaren volontärerna välkomna och ser till att det tekniska kring telefonkön fungerar.  Han uppmanar dem att inte tveka att höra av sig om de vill ha hjälp med något. Efter ett par timmar anländer nästa volontärgäng.

 Den här kvällen kommer drygt 40 samtal fram.

"Jag kan inte sova, är så orolig. " "Min fru har lämnat mig. Jag fattar ingenting."

"Jag hatar sommaren."

 Längre bort i korridoren sitter två andra volontärer och svarar på mail till SOS-brevlådan.

 "Jag har fått erbjudande om en praktikplats men vet inte om jag vågar. Det var så längesen. "

"Min mamma är psykiskt sjuk. Jag har svårt att klara gymnasiet för hon håller mig ofta vaken på nätterna. Jag älskar henne, men..."

"Varför måste man leva? Har man inte rätt att ta livet av sig när allt ändå går emot en?"

 21.00 stänger telefonlinjen. En halvtimme senare har telefonkön betats av och volontärerna går hem. Jourledaren kollar att allt har fungerat. Under kvällen har han fått ett sms från en annan volontär.

 "Jag såg på nätet att det var tomt på sena passet i morgon. Jag är ute och seglar nu, men jag tror vi hinner in och då tar jag gärna det. Ha det fint!"

Eva Erlandsson Flodhammar