Målningar illustrerar bibeln för icke-läskunniga
Vid reformationens inledning under 1520-talet fanns redan en stor mängd rikt inredda kyrkor i Sverige. Med undantag för kloster och andra kyrkliga inrättningar bevarades de flesta församlingskyrkorna och även till stora delar deras inredningar.
Enligt Martin Luther behövdes inget bildförbud i den kristna kyrkan. Målningar och skulpturer fyllde tvärtom viktiga pedagogiska funktioner genom att de illustrerade Bibeln och den evangeliska läran för en allmänhet som varken kunde läsa eller skriva.
Föremål med katolsk prägel avlägsnas
Den lutherska reformationen hade en mer tillåtande syn på de gamla bilderna än den reformerta, med rötter hos Kalvin. De bildstormar som präglade de reformerade kyrkorna i till exempel Nederländerna, Schweiz och delar av Frankrike, med omfattande förstörelse av kyrkliga föremål och inredningar, ägde därför inte rum i Sverige.
Istället handlade det om en gradvis och måttlig anpassning av de äldre kyrkorna till den nya statskyrkans evangelisk-lutherska lära. De inslag som var alltför katolskt präglade som sidoaltare, helgon-bilder och Mariabilder, avlägsnades ofta men förstördes sällan. Metallföremål som rökelsekar, relikskrin och monstranser (behållare för hostian eller oblaten) kunde dock smältas ner och metallen användes för andra ändamål.
Dopfunten får en central plats
I de kyrkor som hade skrymmande gravmonument tillhörande olika adelssläkter, placerades dessa istället i privata gravkor, som uppfördes intill kyrkan på ägarnas bekostnad. De gamla dopfuntarna flyttades från sin traditionella plats vid kyrkans ingång i väster (före reformationen måste barnet kristnas genom dopet innan det kunde vistas i kyrkorummet) till en mer central placering i koret.