Foto: Mona Davidsson

Kollektkonsten säljs på Tradera

När mynten i kollekten är utländska eller ogiltiga – vad gör vi då? För första gången har församlingen låtit en konstnär få fria händer att skapa något nytt. Verk som auktioneras ut till förmån för Act Svenska kyrkan. – Det var både bitterljuvt och häftigt att börja ta i mynten, säger Ulrika Steijner Olsson, konstnär och hantverkare. Konstverken ska säljas via Tradera.

Tyska d-mark, europeiska cent och gamla svenska kopparmynt är exempel på vad givmilda gudstjänst- och kyrkobesökare skänkt under åren. Mynt som antingen är ogiltiga, eller inte tas emot av växlingskontor och banker, och därför har samlats på hög hos församlingen.
Ulrika Steijner Olsson, museitekniker och konstnär, har tidigare gjort ett liknande projekt tillsammans med Halmstads församling. När hon fick frågan att samarbeta även med Kungälv-Ytterby församling tackade hon genast ja.
– Pengar behöver vi alla – och hur vi hanterar dem säger mycket om hur vi är som människor, säger hon. Mynt som betalmedel är på väg ut – men hamnar i önskebrunnar, i gatumusikanternas gitarrfodral, i tiggarnas pappersmugg.
Ulrika Steijner Olsson är utbildad tapetserare och keramiker. Hon har tidigare jobbat som museitekniker vid Halmstads kommun, men beskriver sig nu som kulturhantverkare. Den egna verksamheten har namnet ”Återfunnet” och Ulrika beskriver sig som en återbrukare, som alltid ser möjligheter att skapa nytt av vad andra kasserat.
– Det hänger nog ihop med att jag alltid gillat att renovera och pilla isär saker, säger hon. Jag tycker det är kul att leta efter saker, att hitta skrot i skogen är fantastiskt.
Kartongen med mynt från kyrkorna satte igång tankar och processer hos Ulrika, och ledde fram till flera olika verk: en takkrona, två väggtavlor, ett par ljusstakar och två dörrstoppar.
Intäkterna från försäljningen går oavkortat till årets fastekampanj, ”Under samma himmel”. Kampanjen pågår till palmsöndagen (28 mars), och samlar in pengar till Act Svenska kyrkan - för allas rätt till ett värdigt liv. I år samarbetar Act Svenska kyrkan med Tradera. Flera församlingar har valt att ansluta sig, däribland Kungälv-Ytterby.
– Det är väldigt roligt att det som skänktes till ett gott ändamål, nu blir en ännu större gåva, säger kyrkoherde Mikael Isacson.

Text: Mona Davidsson

OBS! Varje vecka läggs ett föremål ut på Tradera. Först ut är ljusstakarna, med ett utropspris på 100 kronor för paret.

Ulrika Steijner Olsson har ett showroom på Galleri 70 i Halmstad och mer av hennes konst kan ses på www.aterfunnet.se

Takkronan är ett loppisfynd som Ulrika Steijner Olsson sprayat grå och pyntat med kedjor och mynt.
> Till auktionen på Tradera

De två ljusstakarna är gjorda av bland annat mynt, muttrar och propphållare.
(Auktionen är avslutad)

Dörrstopp eller bokstöd? De två läderpåsarna är fyllda med mynt och har en träbricka med texten ”Du kan ingenting ta med dig.”
> Till auktionen på Tradera

De två vägglampetterna har samma storlek, men lite olika utformning. De är gjorda av en grov planka, och smyckade med drivved, mynt, spegel samt hållare för värmeljus.

samt