Foto: Sv kyrkans bildarkiv

Samtalsgrupp för dig som sörjer

För dig som mist en nära anhörig, finns möjlighet att få stöd i en samtalsgrupp med andra sörjande i församlingen s.k. sorgegrupp. Gruppen består av fyra eller fem personer och leds av diakon och präst.

Dela tankar, känslor, erfarenheter och minnen

När någon man levt tillsammans med, älskat och känt under lång tid dör, händer mycket både i ens yttre och inre liv. Vi reagerar olika på sorg och förlust beroende på vår personlighet. Ibland har man behov av att samtala om det man varit med om, dela sina upplevelser med andra och få möjlighet att hjälpa och stödja varandra.

Vad är en sorgegrupp?

Våra samtalsgrupper bygger på att vi träffas vid 5 tillfällen. Varje samling har ett eller två teman och vid den första träffen presenterar vi oss och vår situation för varandra. Vi talar därefter om hur det var tiden före och efter dödsfallet, runt begravningen osv. Vid sista tillfället talar vi om vardagen och framtiden.

Foto: Photo by Wyman H on Unsplash

Allt som sägs stannar i rummet, tystnadslöftet och det ömsesidiga förtroendet är självklart. Givetvis bestämmer var och en vad och hur mycket man vill berätta.

När ses vi?

Samtalgruppen ses ungefär varannan vecka om inget annat är överenskommet. Grupperna leds av en diakon.

Hur ses vi?

Vi erbjuder tre olika möjligheter att delta under förutsättning att gruppen utgörs av minst 3 eller max 6 deltagare. Du som har förlorat en närstående kommer att bli inbjuden till samtalsgruppen och i inbjudan får du information om vilka tider och dagar som erbjuds och när första tillfället är. Men generellt kan vi erbjuda:

• Samtalgrupp på dagtid (oftast eftermiddag)
  • Samtalsgrupp på kvällstid
  • Samtalgrupp digitalt via Microsoft Teams (oftast kvällstid)

Du anmäler dig till samtalsgruppen genom att kontakta pastorsexpeditionen. Har du frågor och funderingar är du vart välkommen att kontakta någon av våra diakoner.

En kvinnlig diakon sitter utomhus och samtalar med en annan kvinna.

Vill du nå en diakon?

Den bästa kontaktvägen är att ringa, maila eller sms:a någon av oss. Det går också bra att fylla i en kontaktblankett som finns på pastorsexpeditionen. Vår målsättning är att minst en diakon finns i tjänst måndag-fredag året om.

Välkommen att kontakta oss!

Telefon vxl:

Epost:
kumla.pastorat@svenskakyrkan.se

Expeditionen är öppen och bemannad:
Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 08.00-12.00
Onsdagar 13.00-16.00