Frihet är att få tända ett ljus

Har du hört att julen står för dörren? Det är svårt att missa. Den knackar på hos dig och hos mig. Men hur är det för alla dem, vars dörr är stängd och låst? På Kumlaanstalten arbetar fängelsediakon Sofi Lindfors och fängelsepräst Annastina Jönsson och under adventstiden tar de med sig julstämningen in, innanför alla tjocka dörrar.

En av de mer glädjespridande arbetsuppgifterna för Sofi och Annastina är att, tillsammans med sina ekumeniska kollegor, få ordna julfester på anstaltens avdelningar. Under advent genomför de hela 28 julfester. Det är alltid personal med från anstalten och ibland följer det med deltagare ur besöksgruppen. Det är elfte året som Sofi är med och det känns lika meningsfullt varje år.

-        Vi fikar, äter tårta och dricker julmust. Det blir musiktävling där man ska gissa artisten och innebandytävling där det gäller att träffa med en boll i hålet. Och så läser vi självklart julevangeliet, säger Sofi.

På julfesterna bjuds det också på musik av bl.a. Jörgen Lithell och Terese Fredenwall. Det är klackarna i tacket och härlig stämning.

-        De intagna börjar prata om julfesten redan i september, berättar Sofi

Som avslutning får de som önskar delta i en julandakt. Inne i kapellet står en ljusbärare för ljuständning. Det är det enda stället på hela anstalten där det är tillåtet att tända ljus. Sofi berättar hur mycket det betyder för de som är intagna att få tända ett levande ljus. Det ger en känsla av frihet.

Efter alla julfesterna dimper det alltid ner mängder av tackkort i Sofis postfack.

-        Det kan stå ”Tack för den bästa julfesten i hela mitt liv.”, säger Sofi. Då känner jag att vi har gjort något meningsfullt.

Sofi och Annastina besöker även de som sitter på isoleringsavdelningen. Med sig har de en uppdukad vagn med tårta och en liten julklapp. Sofi kan inte nog understryka hur meningsfullt hon tycker att det här arbetet är. Där dörren är stängd kan vi få komma och ställa dörren lite på glänt, och släppa in lite jul och ljus. Ljus som sprider glädje, hopp och gemenskap.