Meny

Att tänka på när vi ses

Med anledning av coronaviruset vill vi meddela följande för dig som besöker våra kyrkor, gudstjänster och den verksamhet som ännu är igång. Läs mer om vilka restriktioner vi har och vad du behöver tänka på när du besöker kyrkan.

Vi hoppas att tillsammans kunna minska risken för att sprida smitta vidare genom att begränsa möjligheter till gruppaktiviteter och samlingar i våra lokaler.

Allmänt om risk för smitta

Är du frisk och vill delta i vår verksamhet önskar vi att du iakttar rekommendationerna om god handhygien, läs mer under ”Vi prioriterar handhygien och visar hänsyn”.
Är du på något sätt förkyld- och/eller har influensasymptom (nyser, hosta, snuva, feber mm.) ska du helt avstå från att delta i vår verksamhet till du är symptomfri.

Nattvardsfirande

Detta gäller hos oss:

Fridshälsning
Istället för att ta varandra i hand när vi önskar varandra Herrens frid, hälsar vi ”på avstånd” och respekterar skyddsavståndet.

Doppa brödet
Vid nattvarden tillämpar vi ”intinktion”, d.v.s. brödet doppas i nattvardskalken (ingen dricker själv). Vi ber också dig som gudstjänstdeltagare att vara varsam så du bara doppar brödet (och inte även fingrar/naglar) i vinet.

Bara bröd
Du som så vill, kan välja att endast ta emot brödet.

Bara välsignelsen, inget bröd och vin
Ett annat alternativ är att gå fram och ta emot välsignelsen, men inte bröd och vin. I så fall lägger du din högra hand på din vänstra axel. Det är en signal som prästen förstår.

VI PRIORITERAR HANDHYGIEN OCH VISAR HÄNSYN

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och
  efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet
  till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du
  smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen,
  ditt arbete eller där du är nära andra.