Påskvandringar för barn

Varje år i påsktid gör vi påskvandringar för barn i åk 1 i våra kyrkor.

I vår upplevelsevandring får vi vara med om påskens händelser. Med hjälp av kyrkans bilder och symboler, dramatiserar och sjunger vi om påskens budskap.

Bild: Sara Eidevald

Vandringen i Kumla kyrka börjar med ett besök i en stad på Jesu tid. Barnen får se hur människorna var klädda, vad de arbetade med och hur de bodde och levde. Vi tänder ett ljus som är med oss under hela vandringen som en symbol för Jesus.

Vi går sen längst upp i kyrkan till ”övre salen” där vi sätter oss på golvet kring ett lågt bord. Där serverar vi saft och kex. Ljuset sätts mitt på bordet och vi berättar om Jesu sista måltid med lärjungarna. Den måltid som kallas nattvard och som vi firar i kyrkan än idag.

Därefter fortsätter vandringen till Getsemane trädgård (kormålningen längst fram i kyrkan) där vi lägger oss och sover, precis som lärjungarna gjorde när Jesus tog dem med sig dit. En soldat kommer och väcker oss, och han berättar hur Jesus tas till fånga och förs bort. Vi fortsätter fram till det krucifix som finns längst fram i kyrkan och där vi berättar om hur Jesus dog på korset. Det ljus vi haft med oss hela tiden blåser vi ut.

Vi berättar också hur Jesu vänner lade honom i en grav, och att vi i vår kyrka har ett rum som ser ut nästan som gravar gjorde på Jesu tid.
- Är det någon som vill se rummet? Ja, visst!

Vi går i en smal och mörk trappa ner i den källare från medeltiden som finns under altaret i Kumla kyrka. Där möts vi av tända ljus och påskliljor. Så här kanske det såg ut i den grav som Jesus lades i. Sedan berättar vi om kvinnorna som kom till den tomma graven, och om ängeln som sa att Jesus har uppstått och lever, och att lärjungarna inte behövde vara rädda mer. Och så tänder vi vårt Jesus ljus innan vi lämnar den tomma graven. Vandringen avslutas i Mariakoret. Vårt Jesus ljus som följt oss hela tiden placerar vi i vårt påsklandskap som finns uppbyggt där. Sedan tänder vi ett ljus i den stora ljusgloben för varje grupp som deltagit i vår påskvandring. Och så påminner vi om hur vi kan tänka oss att Jesus finns  hos oss alla som en osynlig kompis.

Anette Gustavsson

Barn och ungdom - församlingsassistent