Orgelpiporna i Laxsjö kyrka

Renovering av orgelpipor pågår i Laxsjö kyrka. Kantor Wilhelm Dahllöf berättar om processen som du kan följa här.

Så här ser Laxsjöorgeln ut när de trasiga piporna tagits ned för reparation. Piporna är gjorda i s.k. orgelmetall, en legering av bly och tenn som är något giftig för människor. Foto: Wilhelm Dahllöf

Renovering av pipor i Laxsjö kyrka

Så här ser Laxsjöorgeln ut när de trasiga piporna tagits ned för reparation. Piporna är gjorda i s.k. orgelmetall, en legering av bly och tenn som är något giftig för människor. Det är viktigt att man inte tar på orgelmetall direkt med händerna – också för pipornas skull. Även om inget syns direkt efter kontakt så efterlämnar händerna fett och andra ämnen som efter några veckor eller månader reagerar med materialet och syns som en ful svärta. Vidare är legeringen mjuk och kan ge efter vid hårdhänt kontakt, och det är det värsta, och det som hänt fasaden i Laxsjö.

Här har de trasiga piporna på Laxsjöorgeln bäddats ner i ett släp för vidare transport till Uppsala. Där väntar omlödning och nya pipfötter. Foto: Wilhelm Dahllöf

Här har de trasiga piporna på Laxsjöorgeln bäddats ner i ett släp för vidare transport till Uppsala. Där väntar omlödning och nya pipfötter. Mads Kjersgaard heter orgelbyggaren som kommer att utföra reparationerna.
När man lyfter ner piporna från fasaden och ut ut kyrkan bär man bomullshandskar. Dessa skyddar piporna och mänskligt kött från direktkontakt, som vore skadlig för bägge parter. Handskarna är tillräckligt tunna för att man ska få bra grepp och en känsla för plåten, så att man undviker att klämma för hårt.

Text/bild: Wilhelm Dahllöf