Kojbygge – del av konfirmationen

Det är dags för kojbyggarkväll. Ett 40-tal ungdomar har samlats i en ring och en förväntansfull atmosfär råder. Kvällens instruktioner och sedan iväg ...

Moa Eriksson, Nina Elfström och Petra Svanberg-Arvehed provsitter kojan och längtar till övernattningen. Bild: Anders Gustafsson

Tomas Linnarsson är fritidsledare i Rödöns församling. En av hans arbetsuppgifter är att jobba med kojbyggarna som är ett första steg av tre i konfirmandläsningen, som startar redan i årskurs 6.

Kojbyggarna gör skäl för sitt namn, de bygger nämligen kojor. Thomas berättar att bibelordet ”Bygg ditt hus på en stadig grund och inte på lösan sand” är ett fundament i konfirmandarbetet.

– Det är en symbol för att man bygger på sitt eget liv. Om det stormar i livet står ditt hus och din tro stadigt med trygghet och tillit i botten.

Att jobba med kojbygget handlar också om att lära sig jobba tillsammans, lyssna på varandra och visa hänsyn.

Det är en symbol för att man bygger på sitt eget liv.

– En förälder var sugen på att hjälpa till och säga hur man ska bygga kojan, men han förstod att här ska jag nog hålla tyst. Vi ska alla leva våra liv, man kan få råd på vägen, men
vi måste leva det själv, säger Thomas med eftertanke.

Många ungdomar har berättat vad det har fått betyda att gå igenom den här läsningen under tre år.

– De blir kvar i kyrkan och många är senare kvar som unga ledare. Efter kojbyggaraktiviteten på hösten flyttar vi inomhus med många olika aktiviteter, till exempel att gå upp i kyrktornet på Rödöns kyrka, göra bibelglass, pratar om bibel och bön, men också en hel del lek. Stämningen är hög och många glada skratt. Thomas berättar att många längtar till att få bli kojbyggare.

Många unga ledare hjälper oss på sin fritid. De kan hålla i en andakt och blir ett väldigt nt stöd för kon rmander och ledare. De unga ledarna är vänner som fortsätter vandringen och delar sin tro och tankar.

Konfirmandtiden tar ju inte slut i och med att man konfirmerar sig och kanske inte med att man blir ung ledare heller. Det händer att ungdomar hör av sig och vill att vi ledare ska be för olika saker. Det är ett enormt förtroende man får och det känns stort att få vara en del av deras liv även fortsättningsvis, säger Thomas

Lars Fjällman, en av kojbyggarna visar stolt upp sitt bygge. Han beskriver hur de har tänkt och berättar att det inte blir en vanlig koja utan en hotellkoja.

–Vi kommer hugga bort lite kvistar på botten så det blir skönare att sova.

Efter byggandet har mörkret hunnit lägga sig, dags för alla att komma till lägerelden. Det hörs sång, skratt och det blir korvgrillning med pinnbröd. Lägerelden värmer och lyser upp. omas tar till orda och det blir alldeles tyst. Han berättar om att ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. Det känns som den bilden går rakt in i oss. Värmen och ljuset från elden får nå ända in i hjärtat.