Cecilia Nilsson är ny församlingsherde i Föllinge och Aspås

En tanke flög igenom hennes huvud när hon var i tonåren: ”Har du inte tänkt att bli präst?” Nu har det gått 30 år som präst och Cecilia ser fram emot att se människor växa och att engagera frivilliga i församlingarna. Hon är också författare och gett ut 3 deckare.

Hej Cecilia!
Var kommer du ursprungligen ifrån och var bor du idag?
Jag kommer ifrån Strömsund och bor i Krokom. I och med att jag börjat arbeta i Föllinge har jag insett att jag kommer närmare mitt ursprung.

Vad har du för intressen?
Jag tycker om att vara ute i naturen, åka skidor och promenera. Jag tycker om att skriva och att läsa.

Jag har hört att du skrivit böcker, berätta om det
Jag har skrivit tre deckare och kommer att ge ut en ny inom kort. Det är fortsättning på en serie deckare som utgår från det jag skrivit tidigare.

Vilken är din favoritårstid och varför?
Egentligen tycker jag om alla årstider, jag tycker om när det blir förändring, vinter, så kommer vår…
Mindre den mörka årstiden, nu när ljuset kommer tillbaka är det fantastiskt.

Hur kommer det sig att du blev präst?
Jag har varit präst i 30 år i juni och fick en kallelse när jag gick i gymnasiet. Det var inte alls vad jag tänkte från början.

Vill du berätta hur det gick till när du fick kallelsen?
Troligen hade jag varit på ett ungdomsläger och var uppfylld av det. Jag gick vårdlinjen och skulle bli sjuksköterska, trodde jag. Jag stod i trappan hemma hos mamma och så kom tanken som flög genom huvudet: ”Har du inte tänkt på att bli präst?” Jag tänkte: Aldrig i livet :-). Men tanken bet sig fast och så blev det.

Vad tycker du är det viktigaste med ditt arbete? Och vad är roligast?
Viktigast och roligast kan nog vara samma sak; mötet med människor. Sen kan saker vara viktiga, t.ex i begravningssammanhang som känns meningsfulla, men inte roliga på det sättet.

Vad ser du mest fram emot i din nuvarande tjänst som församlingsledare?
Att som arbetsledare se människor växa och att få församlingsarbetet att växa. Att få engagera frivilliga och arbeta med det nya församlingsrådet och nya kyrkvärdar.

Fakta om Cecilia Nilsson

Ålder: 56 år
Bosatt: Krokom
Hobby: Läsa och skriva böcker
Favoritmat: Kyckling i alla dess former.
Vad är du rädd för: Att mina närmaste ska bli sjuka eller att det ska hända något med dem.
Vad skrattar du åt: Roliga saker på tv. Det är viktigt att kunna skratta i vardagen, det behöver vi.

Cecilia  Nilsson

Cecilia Nilsson