Eftertanke

Tillit

Påsken har firats och vi gjorde det med öppna kyrkor. Vi valde att inte ställa in men ställa om. Det har inte varit välbesökt, vilket vi hur paradoxalt det än låter är nöjda med. Vi har inte behövt avvisa någon för att vi blivit för många, vilket var farhågorna innan. Vi har använt oss av digitala medier så att de som vill kan finnas med oss där. Vi har uppmanat varandra att ringa de som är i riskgrupper så att ensamheten inte ska kännas för stor.

Vårt samhälle bygger på tillit och att vi medborgare ska bete oss förnuftigt. Vi har en tillit till våra myndigheter som i sin tur har en stark tillit till oss medborgare. Jag uppskattar den strategin och hoppas att vi kan upprätthålla den även hos oss. Som kyrka och som kristen vill jag förmedla vikten av att tilliten är viktig för att öka sammanhållningen. I tider av kris sätts tilliten på prov och då är det viktigt att inte sprida misstro. Misstro som bara skapar oro och som inte blir konstruktiv.

I en tid av oro kanske det viktigaste är att tala väl om varandra. Vi ska alltid försöka att tala väl om vår nästa, men just nu är det viktigare än någonsin. För tilliten byggs genom att vi talar väl och tyder allt till det bästa. Då denna kris saknar motsvarighet så kan vi bara konstatera att det är ännu viktigare att vara försiktig med orden och att inte vara dömande mot de som tvingas fatta snabba beslut där vi i vanliga fall haft gott om tid att kunnat tänka strategiskt.

Vår strategi från kyrkan är att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassa vår verksamhet efter deras riktlinjer. Vi har respekt för den svenska modell som bygger på kunskap och som innebär att vi behandlas som vuxna människor. Det är också det vi vill förmedla, för ytterst handlar det om tillit. Vi kommer att fortsätta med gudstjänster och den verksamhet som inte riktar sig till riskgrupper, men kommer att vara snabba med att ställa om i fall direktiven förändras.

Nu har vi alla ett ansvar att hjälpa och stötta varandra och skapa och fördjupa relationer som bygger på tillit och inte misstro. Lycka till och tänk på att snart vänder det och då gäller det att snabbt vara på banan igen och bygga på det fina samhälle vi faktiskt har.

Allt gott och Guds frid!

Stefan Dalevi