Eftertanke

Andakt eller andjakt?

Autokorrekturen i min dator vägrar att ta emot ordet ”andakt” och förslår istället ”andjakt”. Om jag tolkar det som vårt sökande efter den heliga Anden blev det ändå ganska fint. Riktigt djupt faktiskt. Bara sorgligt att datorerna inte vet vad en andakt är. Vet du?

En andakt är förenkelt sagt när kristna samlas en kort stund inför Gud till bön,
sång eller en textläsningar från Bibeln. Det finns inga fasta ordningar för andakter. De kan firas nästan överallt och det behövs egentligen ingen ledare för dem. I vår församling börjar vi många möten med korta andakter och vi firar andakter på äldreboenden och ibland också i människors hem.

Lite mer avancerad är det som vi kallar en gudstjänst. Det finns fler moment som den ska innehålla som t ex textläsningar eller en välsignelse. Till många gudstjänster finns ordningar i kyrkohandboken som den som leder gudstjänsten ska följa. Det gäller gudstjänster som firas på söndagar men också dop, begravning osv. Men det finns ändå mycket utrymme att gestalta gudstjänsten på olika sätt.

En mässa är en gudstjänst med nattvard. Om du läser om en dansmässa eller en folkmusikmässa menas det alltså en särskilt utformat gudstjänst med nattvardsgång för de som vill. En mässa kan vara enkel. Våra veckomässa på onsdagar kl 19.00 är mycket omtyckta och ta kanske en halv timme. Firas en mässa på söndagar som ”huvudgudstjänst” måste däremot fler moment som t ex några liturgiska sånger vara med.

Den mest högtidliga formen för gudstjänster är högmässan. Den innehåller som namnet säger ett nattvardsfirande och dessutom fler olika gudstjänstmoment än någon annan gudstjänstform. En högmässa är från början till slut liturgiskt rikt utsmyckad.

Det finns många olika sätt att samlas inför Gud för att dela både glädje och sorg med varandra och för att tanka kraft för vardagen. Nattvarden förmedlar Guds närvaro och nåd på ett särskilt tydligt sätt men eftersom människorna är olika ska det också finnas en mångfald i gudstjänstlivet. Därför har vi justerat vårt grundschema för våra gudstjänster på söndagsmorgon:

I Kristinehamns kyrka firar vi kl 11.00
- en gång i månaden en gudstjänst för stora och små dvs en särskilt barnanpassad
   gudstjänst

- en gång i månaden en högmässa

- två gånger i månaden en enklare mässa.
Efter varje gudstjänst på söndagsmorgon är du välkommen till kyrkkaffe!

I vanligt fall firas också gudstjänster på söndagskvällarna kl 18.00. Dessa gudstjänster följer oftast inte en fast ordning i kyrkohandboken utan gestaltas friare kring ett särskilt tema. Exempel för det är: Ungdomgudstjänst, Taizegudstjänst, ”Från mörker till ljus”, Dans- eller Regnbågsmässa.

Ett tips: Vill du veta hur mycket tid en särskilt gudstjänst tar? Ta en timme för en vanlig mässa på söndag som orientering. En gudstjänst tar ofta lite mindre tid, en högmässa lite mer. Vi ses i kyrkan!

Sven Jebsen
församlingspräst i Kristinehamn