Eftertanke

Allting har sin tid

Vårens tid är nu!
Ja, så kom det ett bakslag. Vi trodde sommaren redan gjort sitt intåg och att våren blev ovanligt kort. Kallt, regn och till och med snö på vissa platser, ja så är det nu i skrivande stund. Aprilväder kallar vi det fast det är maj. Och det var väl bra att vi fick nederbörd! Allt har sin tid står det i Predikaren 3. Nu är det vårens tid. Sommaren ser vi fram emot – den kommer!

I livet har också allting sin tid. Många ser fram emot konfirmationen nu till helgen och den kommande helgen. Ca 80 ungdomar konfirmeras i vår kyrka. Det kommer bli tomt i församlingshemmet på onsdagar nu framöver! Men vi hoppas förstås att det till hösten kommer nya konfirmander och en del av de konfirmerade kommer åter som unga ledare. Konfirmationen var förr ett viktigt steg på väg till vuxenlivet. Snart är det även skolavslutningar och studentexamen som väl är det nya steget in i vuxenvärlden med studier eller arbete som väntar. Ja, så har livet sin gång där allting har sin tid.

Så småningom väntar tiden efter arbetslivet och jag påminner mig en sång av Börge Ring som heter just Allting har sin tid och beskriver livets gång, och när man blir äldre: Att bli äldre och tänka i tiotal år, Inte orka så mycket som förr. Vara chef och sen plötsligt bli gammal en dag. Vakta barnbarn och längta till jul. Då alla kan samlas kring ett enda bord, Det har sin tid.

I sommar går jag i pension. Min sista gudstjänst som kyrkoherde här blir på Pingstdagen, den 9 juni, i Kristinehamns kyrka. Det blir på dagen 17 år sedan jag prästvigdes. Sju av dem har jag varit här i Kristinehamns pastorat. Första året som pastorsadjunkt och nu sex år som kyrkoherde.
Med tacksamhet tänker jag på allt jag fått vara med om, och alla er jag fått möta!Nu är det dags att gå in i nästa fas i livet, som pensionär och jag lämnar stafettpinnen till Stefan Dalevi. Som präst kanske jag kan tjänstgöra en del även i fortsättningen, om hälsan står bi och om Gud vill. Och det är något att se fram emot. Guds välsignelse över denna bygd!

Kajsa Kvarned, kyrkoherde emerita

Psalmvers 197:4
Och allt som låg där fruset i dagar vintergrå skall löst av himmelsljuset mot blom och mognad gå. Vi glädes åt varandra, åt sol och sommartid, att på Guds jord få vandra och äga himlens frid.