En flaggstång med Svenska kyrkans flagga mot blå himmel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Så kommunicerar kyrkan under en kris

När det inträffar en nationell kris i Sverige, söker sig många människor till öppna kyrkor. Och i tv-soffor och nyhetsprogram efterfrågas kyrkans röst.

I sociala medier kommunicerar Svenska kyrkan – redaktörer och präster – med människor om krisen, känslorna och frågorna som krisen väcker.

Du kan samtala med kyrkan i sociala medier

Svenska kyrkan finns i sociala medier både nationellt, regionalt och lokalt. När som helst, men inte minst i en kris, kan du följa och samtala med Svenska kyrkan i sociala medier. Dessa länkar leder till våra konton:

På svenskakyrkan.se får du information

Här på Svenska kyrkans webbplats berättar vi om vad kyrkorna gör i krisens centrum och i närheten av den, var de håller öppet för människor som vill tända ljus, samtala med en präst eller diakon, eller bara mötas.

Här länkar vi också till inslag i nationella radio- och tv-kanaler, där representanter från Svenska kyrkan har uttalat sig, eller där direktsända gudstjänster visas med anledning av en kris.

Prästen Kristin hade många samtal på Sergels torg efter terrorattacken

Efter terrordådet i Stockholm vandrade flera präster på Sergels torg, där de samtalade med människor. I filmen nedan möter du Kristin Molander.

Ett stearinljus brinner i mörkret. Flera tända ljus i bakgrunden.

"Flera hundra kom för att tända ljus"

I april 2017 inträffade en allvarlig bussolycka utanför Sveg i Härjedalen. Tre ungdomar omkom och ett 20-tal skadades. Kyrkan kopplades in direkt och samarbetade med polis, skola och kommun för att stötta anhöriga och ungdomar.