Fastan är också tid för bikt

Nyhet Publicerad

Fastan är en tid för eftertanke. För många är fastan också den tid då man går till bikt. Bikten är en helig handling då prästen endast är ett instrument för Gud, för att uttala Guds förlåtelse till den som biktar sig. Allt sker under absolut tystnadsplikt.

Att bikta sig kan tyckas obehagligt eller pinsamt, men det är en befrielse att få säga precis som det är. Bikten är ett uttryck för vår mänskliga värdighet. Vi tar ansvar för våra misstag och får upprättelse. När vi uttalar vår synd och vår vilja att ta avstånd från den, mognar vi som människor.

Genom bikten får vi inte bara förlåtelse utan också mer kraft till ett fullvärdigt liv, kroppsligt, själsligt och andligt. Gud vill att vi skall leva som befriade människor. Den som är nedtyngd kan inte sprida hopp och glädje. Därför blir en god bikt till nytta inte bara för dig själv utan också för din omgivning.

Den som önskar bikta sig kontaktar en präst. Prästen har ovillkorlig tystnadsplikt för vad som yttras vid bikt eller själavårdande samtal; en särskild lagstödd tystnadsplikt, enligt vilken prästen inte får avslöja något som sagts, eller ens nämna att ett sådant samtal över huvud taget ägt rum. Inte ens inför domstol.