Foto: Kinds pastorat

Med anledning av Coronaviruset

Med anledning av Coronaviruset, Covid-19, har vi pausat vissa gruppverksamheter, gemenskapsaktiviteter och körer i Kinds pastorat. Vi har öppnat gudstjänsterna för deltagare igen. Fortfarande gäller rådande restriktioner.

GUDSTJÄNSTFIRANDET

Kinds pastorat har nu öppna gudstjänster för deltagare igen. För varje gudstjänst gäller Folkhälsomyndighetens anvisningar fullt ut, vilket innebär: social distansering, lämpliga sittplatser märks ut och personer med symtom ombeds att inte närvara.

Du som är 70 år eller äldre – begränsa dina nära kontakter

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och håller fysiskt avstånd till människor som du inte bor med. Det är särskilt viktigt inomhus. Hög ålder är den främsta riskfaktorn. Det visar tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19. Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp.

I rådande läge ska vi inte samlas i större grupper och maxantalet är 50 personer

Delta gärna i någon av alla de lokala och nationella andakter och gudstjänster som sänds digitalt.

Vi gör detta för att
• förhindra smittspridningen
• värna de svagaste grupperna i samhället
• bidra till att sjuk- och hälsovården kan fungera på ett så bra sätt som möjligt

Önskemål om enskild nattvard/sjukkommunion?

Kontakta växeln på 0325-61 20 00 för att tala med en präst.

Öppen kyrka

Det kommer fortsatt att finnas kyrkor som är öppna för ljuständning, bön och stillhet under vardagarna.

Dop, vigslar och begravningar fortsätter. Där har vi ett gemensamt ansvar att begränsa antalet deltagare så att vi inte samlas mer än 50 personer.

Det går bra att kontakta expeditionen via mail eller telefon, men för din skull tar vi inte emot några besök just nu.

Präster och diakoner är tillgängliga för samtal och du kan alltid höra av dig till oss.

Växel: 0325-61 20 00

Följ det uppdaterade läget här eller i STT (Svenljunga Tranemo tidning)

Svenska kyrkan i Kind följer noga utvecklingen och anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer.

Det finns några saker du som besökare kan tänka på för att göra vad du kan för att undvika att sprida smitta.

Som alltid i influensatider är rekommendationen att vara noga med handhygienen.  Läs mer om god handhygien här (extern länk).

Måste du nysa eller hosta, gör det i armvecket.

Stanna alltid hemma om du känner dig sjuk!

HAR DU FRÅGOR ELLER KÄNNER DIG OROLIG?
Om du är sjuk ska du vända dig till sjukvården via 1177 (extern länk) och följa de anvisningar du får.

Om du har frågor om coronaviruset kan du läsa på Krisinformation.se. Där finns länkar till olika myndigheters information. Du kan även ringa det nationella informationsnumret 113 13 (extern länk) om du har frågor. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Om du är orolig är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan i Kind, 0325-61 20 00, växeln är öppen helgfria vardagar måndag-torsdag kl 09.00-12.00, 13.00-14.00, fredagar kl 09.00-12.00. Du kan också ringa jourhavande präst på 112, alla dagar i veckan kl. 17-08, eller kontakta vår chatt på nätet (extern länk), alla dagar i veckan kl. 20-24.

Angående våra förskolor i Kinds pastorat

Förskolorna får regelbundet information från kommunen och gör som deras förskolor gör och rekommenderar att göra. Vi håller oss också ständigt uppdaterade via Folkhälsomyndighetens rekommendationer (extern länk) och Tranemo kommuns (extern länk).

Lärandesektionen i Tranemo kommun skriver följande:

Förtydligad information med anledning av coronaviruset

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan oavsett om man rest eller inte. Med Folkhälsomyndighetens bedömning som grund bedriver vi därmed förskola och skola som vanligt tills annat meddelas.

Friska barn och elever ska vara i förskolan och skolan. Sjuka barn och elever ska stanna hemma tills de är friska.

För att begränsa smittspridningen har Tranemo kommun beslutat att inplanerade studieresor ställs in tillsvidare. Även för personal är resor och konferenser inställda för att minska risken för smittspridning.

Det är viktigt att barn och elever med lindriga symtom på luftvägsinfektion, så som irritation i luftvägar, feber eller hosta stannar hemma för att minimera risken för smittspridning. Barn och elever ska stanna hemma så länge man har symtom och två dagar efter tillfrisknande. Råden gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte.

Det kan florera inkorrekt information på sociala medier och i andra sammanhang var inte med och bidra till falsk ryktesspridning. Var källkritisk och håll dig uppdaterad via säkerställda källor.

Kommunen har aktiverat krisstaben, staben har täta möten och avstämningar och följer aktivt händelseutvecklingen och gör kontinuerligt nya omvärderingar av våra ställningstagande. Vi kommunicerar ut eventuella ändringar via Infomentor och på tranemo.se. För mer information besök folkhälsomyndigheten.se., ring 113 13 för svar på allmänna frågor om coronaviruset och ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Lärandesektionen

Tranemo kommun