Johannes Kärki.

Han vill skapa stort engagemang i liten församling

Johannes Kärki studerar till präst och praktiserar under några veckor i Kävlinge.

Vi säger välkommen till Johannes Kärki, som ska praktisera tre veckor från och med den 3 april hos Kävlinge församling.

Johannes utbildar sig till präst och har gått ungefär tre av fem år på utbildningen. Kvar är ytterligare ett år vid universitetet i Lund och ett år vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Denna 24-årings bakgrund hittar vi i vattnet, bokstavligen.

–        Jag gick fyraårigt gymnasium med idrottsinriktning, jag simmade på elitnivå, berättar han.

Vid konfirmationen fick han upp ögonen för kyrkan och nyfikenheten fanns kvar efter gymnasieutbildningen. Att välja prästyrket kändes då helt naturligt för honom.

–        Jag bar på en inre kallelse, det var något som drog i mig. Och jag kände att det här vill jag verkligen göra, det känns så rätt.

Johannes är redan känd i grannförsamlingen Lackalänga–Stävie, där han gjort en praktikperiod. Men, vad hoppas han att framtiden ska ge?

–        Jag har en dröm om att jobba på landsbygden i en mindre församling. Det är känslan av närhet till allt, man kan lära känna en mindre församling på ett annat sätt, tror jag.

I sin framtida landsbygdsförsamling, eller vart yrket än för honom, hoppas Johannes kunna skapa levande gudstjänster med tydligt engagemang, där många kan och vill vara delaktiga och uppleva att de berörs.