Samtal och stöd

Diakoni i Katrineholmsbygdens församling

När livet är svårt kan du behöva samtala med någon. Samtal med en präst eller en diakon i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal.

• För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.
  • Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.
  • Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett möte.

Samtala digitalt eller i telefon

Jourhavande präst är en samhällstjänst som du når den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Samtala på telefon, chatta eller skriv elektroniska brev. Prästen du talar med har tystnadsplikt.
Hos Kyrkans SOS får du tala med en medmänniska. Det är en person som är volontär och som har tystnadsplikt. Du kan ringa till SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan.
Palveleva puhelin är en telefontjänst med samtalsstöd på finska. Du får tala med en medmänniska eller med en kyrkligt anställd, till exempel en diakon eller en präst.