Olle Carlsson slutar som kyrkoherde i Katarina församling

Pressmeddelande och pressbilder

Olle Carlsson slutar som kyrkoherde i Katarina församling

12 dec 2019: Olle Carlsson meddelade i veckan att han lämnar sin tjänst som kyrkoherde i Katarina församling.

– Tillsammans med fantastiska medarbetare, modiga kyrkorådsledamöter och ett stort antal frivilliga har vi lyckats skapa en osannolik mötesplats och kyrka. Efter 25 år som präst i församlingen, varav de senaste tio åren som kyrkoherde, är det dags för mig att lämna min tjänst och helhjärtat fokusera på att sprida vårt arbete vidare, säger Olle Carlsson.

Under sin tid som kyrkoherde har Olle Carlsson format och lett en blomstrande, andlig rörelse som öppnat upp kyrkan för många människor som annars inte hittar dit. Han tog initiativ till Katarinamässan som är Svenska kyrkans mest välbesökta gudstjänst och skapade en nydanande, andlig rörelse i det 12-stegsinspirerade självhjälpsprogrammet Livsstegen. Hans drivkraft att bryta utanförskap har präglat tiden som kyrkoherde. Katarina sociala företagande är ett av flera exempel på nya meningsfulla sammanhang som har skapats i församlingen.

I september frånträdde Olle Carlsson befattningen som kyrkoherde för att undersöka möjligheterna att driva en inomkyrklig rörelse vid namn Kontempel. I oktober konstaterade kyrkorådet att det förslag som togs fram inte var förenligt med Katarina församlings uppdrag, varför det avslogs.

Mot bakgrund av det har Olle Carlsson valt att avsäga sig sin rätt att arbeta kvar till 69 års ålder. En överenskommelse har träffats som båda parter är nöjda med. Sedan september är Camilla Lif tillförordnad kyrkoherde för Katarina församling.

– Katarina församling har mycket att tacka Olle Carlsson för. Han har varit helt central i det fantastiska kollektiv av anställda, frivilliga och förtroendevalda som är Katarina församling. Vi vill fortsätta att vara en frisinnad röst och verka för att Svenska kyrkan fylls med liv. Vår mission är tydlig: Katarina ska vara en andlig mötesplats med låga trösklar där vi tillsammans skapar sammanhang, finner mening och visar omsorg om vårt eget och andras liv, säger Inge Gustafsson, ordförande i Katarina församlings kyrkoråd.

Kontakt och frågor

Olle Carlsson
olle.carlsson@svenskakyrkan.se, 070-710 26 09

Inge Gustafsson
inge.gustafsson@svenskakyrkan.se, 076-828 58 79

Pressmeddelande

Ladda ner pressmeddelande som pdf.

Pressbilder

Nedanstående bilder får publiceras i samband med nyhet kopplad till ämnet. Fotografbyline ska ges. Klicka för att ladda ner högupplöst bild:

Pressbild: Olle Carlsson_liggande format_Foto Mikael Silkeberg

Pressbild: Inge Gustafsson_liggande format_Foto Henric Claesson