Kontemplativa praktiker

Välkommen att utforska kontemplation och meditationen.

Uppmärksamhet på andningen, orden och kroppen kan hjälpa oss in i en medveten närvaro och fördjupad andlighet, liksom musiken och rörelsen. Det viktiga är att hitta en metod som passar dig och att fortsätta till dess att den blir en integrerad del av din vardag.

KROPPSMEDITATION
En guidad avspänning som syftar till att stärka vår medvetna närvaro.

Vi ligger ned på mattor med slutna ögon och går med vår uppmärksamhet igenom hela kroppen. Kom i tid, så att du hinner inta din plats innan vi börjar.

Tid: Måndagar 18.30–19.15
Plats: Refugium, Allhelgonakyrkan
Startdatum: 3 sept

CENTRERING
En kontemplativ bönemetod som praktiseras sittande med slutna ögon.

I en anda av enkelhet och vänlighet släp - per vi taget om våra tankemönster och föreställningar om tillvaron. Gång på gång återvänder vi till nuet med intentionen att bli mera mottagliga för Guds närvaro inom oss. Vi strävar inte efter perfektion och försöker inte att åstadkomma något särskilt. Centrering är mer som att vistas i sällskap av en kär vän, en gemenskap där ord är överflödiga. Metoden har sina rötter i den kristna mystiken och utgår från Jesus ord om bön i Bergspredikan.

Tid: Måndagar, 19.30–20.45 (efter Livsstegsmässan).
Plats: Kyrksalen, Allhelgonakyrkan.
Startdatum: 3 sept

HELIG ANDNING
Ny andlig mötesplats för unga vuxna där vår andning är i centrum.

Genom andetaget får vi liv när kroppen tar upp nytt syre. Samtidigt kan vår andning påminna oss om Guds närvaro inom oss i nuet. Med hjälp av uppmärksamhet på vår andning och närvaro i våra kroppar, på yogamattan och meditationskudden, utforskar vi vad kyrkans berättelser om Anden har med vår andlighet här-och-nu att göra. Vi kombinerar tekniker från öst med egen reflektion och teologisk input.

För vem? Unga vuxna, 17–30 år
Tid: Onsdagar, 16.30–17.50
Plats: Refugium, Allhelgonakyrkan
Startdatum: 5 sept

EFTERVÄRME
Vi sjunger meditativa sånger från Taizé tillsammans efter Allhelgonamässan.

Vi sitter på bönepall, kudde eller stol nedanför altaret. Sången får leda oss in i en stunds delad tystnad och kontemplation.

Tid: Söndagar, 19.15–20.00
Plats: Kyrksalen, Allhelgonakyrkan