Foto: Jocke Lagerqrantz

”Vi vill rucka på normen”

Ord som stress och livspussel har blivit allt vanligare i dag. Men är det egentligen ett rikt liv? Den frågan ställde sig hållbarhetsinfluencern och föreläsaren Emma Sundh. Resultatet blev bland annat en flytt från ­Stockholm till Värmland, och ett hållbarhet liv med mer livskvalitet.

Vi träffas på tomten ett par mil norr om Karlstad, där Emma med familj är i full gång med att planera hur deras blivande halmbalshus ska byggas.

– Vi ville gärna bo i närheten av mina föräldrar, vilket vi kommer att göra nu då vi fick möjlighet att köpa den här tomten, berättar Emma.

Första steget i husbyggningsprocessen blev att montera det ned det gamla huset som stod på tomten.

– Vissa tycker att man gör det krångligt för sig när man monterar ned istället för att bara riva. Men för mig är det viktigt att återbruka och ta tillvara resurserna. Och också visa respekt för de som har bott och byggt här tidigare, säger Emma.

– Det finns så mycket prylar i vårt samhälle i dag, ändå konsumeras och produceras det nytt hela tiden. Det är inte hållbart.

Även träden de har huggit ned på tomten kommer att återbrukas, i form av bland annat trägolv i det blivande huset.

Foto: Jocke Lagerqrantz

– Vi kommer att bygga stommen till huset av plockhugget trä, eftersom det är bättre för den biologiska mångfalden än trä från kalhyggen. Sedan pressar vi in halmbalar mellan trästommarna, vilket blir en väldigt effektiv isolering. Halmen vi ska använda kommer från en bonde i grannkommunen.

Ja, Emma och hennes man Johan vill bygga så hållbart det bara går och helst bara använda lokalt och återbrukat material, samt försöka undvika betong, plast och stål.

– Det är fint när man bor så här på bygden, folk hör av sig och berättar att de exempelvis har gamla dörrar och fönster. Eller enkupigt taktegel, berättar Emma, och pekar på en hög som de kommer att använda till taket.

Men Emmas liv har inte alltid haft fokus på hållbarhet. Hon och hennes man levde under många år ett stressigt och kostsamt liv med en sekelskifteslägenhet i Stockholm och ett sommarhus på Gotland. Den varma sommaren 2018 blev en rejäl väckarklocka gällande de allvarliga klimatförändringar vi alla står inför.

– Dels drabbades vi personligen av torkan på Gotland den sommaren. Men även många av mina följare på sociala medier började ifrågasätta mig och bad att jag som influencer, med stort inflytande, skulle göra något.

Från att ha fokuserat på återbruk inom kläder och inredning breddade så Emmas sitt fokus till att också inkludera klimatet, mat och resor med mera. Och det både på ett professionellt och personligt plan.

– Jag vill leva skavfritt, jag vill inte hålla på att rättfärdiga mitt leverne. Det tar jättemycket energi att hålla på att förklara sig hela tiden. Jag vill istället leva som jag lär, visa att det går. Och att ett hållbart liv är ett rikare liv.

Emma poängterar flera gånger att det i dag är lättare att göra fel än hållbarbarhetsrätt, men också att vi alla har makt att förändra och påverka mot ett mer hållbart samhälle.

– Dina och andras barn kommer att fråga: Vad gjorde du när du hade chansen? Man måste ta ställning till vilken sida av historien vill man stå på.

– Vi människor är flockdjur och gör som andra gör. Jag och min man vill bidra till att rucka på normen och inspirera, exempelvis genom sättet vi väljer att bygga hus på.

Text Sarah Daleke 

Bild Jocke Lagercrantz

Fakta emma sundh

Namn: Emma Sundh

Ålder: 38 år

Yrke: Hållbarhetsinfluencer, föreläsare och författare

Familj: Gift med Johan Sundh, 40 år, bioinformatiker vid Stockholms universitet. Tillsammans har de två döttrar.

Just nu: Bor på 45 kvadratmeter med två barn i föräldrarnas gamla verkstad.

Foto: Jocke Lagerqrantz

Kurs i självhushållning

Om du är intresserad av att lära dig mer om exempelvis ekologisk odling och att ta tillvara på naturens resurser erbjuder Klarälv­dalens Folkhögskola utanför Sunne kursen Självhushållning.

Där får du bland annat lära dig odla din egen mat, bygga ditt eget hus, småskaligt skogs- och lantbruk och hur du på andra sätt kan bli självförsörjande.

Läs mer via länken nedan.

regionvarmland.se/folkhogskolor/klaralvdalens-folkhogskola