Torsdag 14 mars

Allt vi inte pratar om med Thor Rutgersson
Tid: 8.00-9.30
Plats: Arenan, Karlstads stadsbibliotek
Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet – men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Allt vi inte pratar om görs av Thor Rutgersson en av författarna till ”Allt vi inte pratar om”, jämlikhetsstiftelsen Make Equal, i samarbete med Studiefrämjandet, IOGT-NTO, Bonnier Bookery, Acast och Månpocket. Kaffe serveras mellan 7.30–7.50.

Naturgympa för kropp och själ
Tid: 11.00
Plats: Naturum, Mariebergsskogen, Karlstad
Vi rör oss i naturen för hälsans skull. Ledig klädsel. Start vid Naturum Värmland.

Skam och skamlöshet
Tid: 14.00–15.45
Plats: Torsby bibliotek, Fabriksgatan 2, Torsby
Föredrag om skam med författaren, poeten och psykoanalytikern Else-Britt Kjellqvist. Else-Britt Kjellqvist har utmärkt sig för att kunna sätta ord på subtila företeelser i vår samtid. Författaren menar att allt genuint sökande i det omedvetna förr eller senare leder fram till en övergripande transcendent dimension, till Gud.

 

Mångkultur, jämställdhet och likabehandling
Tid: 16.00–17.30
Plats: Karlstads universitet, Lagerlöfsalen, sal 1A 305
Edna Eriksson har arbetat med kultur, identitet, mångfald, mänskliga rättigheter och diskrimineringsfrågor i snart två decennier. Hon har alltid strävat efter att utveckla likabehandlingsområdet och hur kunskap inom detta område kan användas som utgångspunkt för exempelvis hållbart ledarskap, kommunikation, rekrytering och innovationsprocesser.

 ”Frälst från skammen att inte vara perfekt”
Tid: 17.00- ca 18.30.  (Efteråt finns det fika till självkostnadspris och utrymme för samtal, gruppvis eller enskilt om så önskas).
Plats: Stinsen (gamla Järnvägshotellet), bredvid tågstationen, Melleruds station, Mellerud.
Kom och lyssna till ett föredrag av Fredrik Brosché, präst, själavårdare, författare och lärare i själavård och religionspsykologi. Fredrik kommer att tala kring temat skam och belysa detta med frågeställningar som; Skam som en medfödd kroppslig känsla. I vilka situationer känner vi skam? Exempel på olika sätt som vi döljer skammen. Hur kan vi motverka skam? Kristen tro och skam. Varför skulle detta gälla dig? Jo, för att du är människa.

Det goda mötet-vad kan man lära sig av Pippi Långstrump? 
Tid: 17.00–18.30
Plats: Vision Bylunda, Olof Trätäljagatan 29, Säffle
Föreläsning med Bengt Starrin. Evenemanget är kostnadsfritt att delta i och de hembakta kakor och smörgåsar som Vision Bylunda bjuder på i sin ordinarie dagverksamhet finns framdukade även denna kväll.

Superdestruktiv – Beroendepodden
Tid: 18.00
Plats: Brogårdsgymnasiets aula, Kristinehamn
För bara drygt åtta år sedan var Annelie Ståhl sjuk. Inte bara i leukemi, blodcancer, utan också i alkoholism. Hon levde ett destruktivt liv men en dag bestämde hon sig för att vilja leva. Lyssna till Annelie Ståhls resa från leukemi och alkoholism – till swimrun och ultralöpning.

Höga visan- kärlek eller synd?
Tid: 18.00
Plats: Saffran & Vitlök (restaurang), Sunne
Samtal kring frågor om skam, moral och kärlek med utgångspunkt i Höga Visan. Pastoratets Höga Visan-doktorand Anna Maria Düring medverkar. Kvällen bjuder också på vacker och sensuell musik med Anna Andersson Vass (violin) och Martin Hultén (gitarr). Den som vill kan stanna länge och köpa njutningsfull mat.

Det osynliga barnet; Skam, skuld, förlåtelse och försoning
Tid: 18.00–21.00
Plats: Stallet, Björkbornsvägen 10, Karlskoga
DramaAkademin kommer att bjuda på en dramatisering av Tove Janssons bok: ”Det osynliga barnet.”  Därefter följer ett soffsamtal om skam och skuld, förlåtelse och försoning. Cissi Glittvik, författare, föreläsare, pastor och inte minst lakritsgrossist kommer att vara moderator för samtalet. I soffan kommer ni få möta personer med lång erfarenhet och kunskap inom området.

Prova på djup-meditation
Tid: 18.30 Introduktion för nya, 19-20 Meditation
Plats: Karlstads domkyrka
”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Tomas Tranströmer

Skamfilad
Tid: 18.30–20.30
Plats: Mariagården, Skattkärr
Boken ”Skamfilad” handlar om skam, känslan som någon gång drabbar oss alla. De flesta av oss har inte ord och bilder för det diffusa obehag den ger upphov till i vårt inre. Ändå påverkar skammen dagligen våra liv och färgar av sig på våra känslor och relationer. Lyssna till prästen och författaren Göran Larsson när han berättar om sin bok.

Esbjörn Hagberg möter Anders Kompass
Tid: 18.30–19.30
Plats: Scala teatern, Karlstad
Ett samtal mellan biskop emeritus Esbjörn Hagberg och Anders Kompass. Ambassadören Anders Kompass har framför allt varit verksam inom Förenta nationerna. Han fick år 2014 stor uppmärksamhet efter sina avslöjanden av sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken, utförda av FN-personal.

Livskväll
Tid: 18.30–20.00
Plats: Degerfors kyrka
Över en natt blev Sanna Bråding ”Tanja i Tre Kronor" med hela svenska folket. Sanna Bråding presterade alltid på topp, men det fanns en baksida - prestationsångest och känslan av att inte förtjäna framgången. För att fly från ångesten slutade Sanna Bråding att äta. Självsvält blev till alkoholmissbruk som blev till knarkande. En dag tog allting stopp. Sanna Bråding blev arresterad för narkotikabrott och kunde inte fly längre - hon måste helt enkelt börja ta tag i sitt liv igen, från skam till liv.

Så vill jag bli
Tid: 19.00
Plats: Munkfors Förenings och Konferens Center
Längtar du efter att kunna se på livet och tillvaron med lite andra ögon? Vi tolkar Afzelius och Wiehe musikaliskt och hoppas att föreställningen kan bidra till ökat hopp, mera livsmod, tillit och medvetenhet.