Foto: Hans Kvarnström

Tio tankar om hopp i coronatid

För de flesta av oss är detta en märklig tid. När jag somnar på kvällen är det ofta med en bön på tungan, och när jag vaknar har ofta något citat eller bibelord kommit till mig. Jag har efter hand skrivit ned dem och när jag träffade på prästen och konstnären Hans Kvarnström på gatan när jag var ute och rastade Svante, vår hund, föddes idén ”Tio tankar om hopp”.  En illustration från Hans och en text från mig, blev ett faktum. Tankarna nedan har publicerats varannan dag från 23 mars fram till och med påskdagen.  

”Jag vill inte ha ert hopp!”

Orden är Greta Thunbergs, och de var riktade till ledarna på World Economic Forum i Davos för drygt ett år sedan. Och ledarna där behövde nog höra de orden. Men folk i allmänhet, tror jag, behöver höra mer om hopp, behöver framförallt känna hopp.

”Ty Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens.”

Orden är skrivna av Paulus, i Andra Timotheosbrevet 1:7. Och det är ett bibelord som har en hel del att säga oss idag.

Hopp handlar om en treklöver

Psykologiforskaren C R Snyder har ägnat stora delar av sitt liv för att forska om hopp. Snyder konstaterar: hopp är inte, som så många verkar tro, en sorts varm diffus känsla av allmän optimism och framtidstro.

"Vi har inget att frukta utom fruktan själv."

Orden är Franklin D. Roosevelts som han höll när var fjärde amerikan var arbetslös och två miljoner människor var hemlösa.

Det finns alltid något att vara tacksam över

Att trots motgångar och motvind kunna odla tacksamhet berättade Sanna Kallur om i ett samtal under Livet värt att leva.

"När det okända och oväntade händer, ja, då visar vi vår karaktär.”

Jag menar att vi under lång tid levt i ett samhälle där vi inte kan dö. Med det menar jag att vi skjutit döden ifrån oss, och att vi därför ofta saknar ett språk för att tala om den.

”Det heter ju att en olycka sällan kommer ensam, den har alltid en liten lycka i släptåg.”

Citatet kommer från Selma Lagerlöf i ett poddsamtal om berättelsens kraft som jag hade med Leif Stinnerbom för några månader sedan.

Om vi förmår tänka annorlunda möter vi Verkligheten i periferins Nasaret.

Utkanten och periferin är inte den plats där tillvaron tar slut, utan tvärtom är den plats där vi kan möta en annan verklighet.

”Kristendom stavas allvar”

I sin kärna handlar kristendomen om liv och död.

”Ett hopp som aldrig vissnar”

För Jesus har uppstått, han är inte längre i graven.